Afbeelding
Foto: FischerFotografie-Marcel Fischer

Teenslipperkunst op de Noordkade

Algemeen 1.021 keer gelezen

VEGHEL | Grote gekleurde beesten bevolken de Hal van de Noordkade. Een olifant, giraffen, een leeuw. Dieren die zo uit een prentenboek lijken te zijn weggelopen. De indrukwekkende beelden zijn gemaakt van afgedankte teenslippers. De grote staan in de Hal, kleinere zijn te koop in de Fabriekswinkel. De expositie is te zien van 5 juni tot en met 28 augustus.

De Compagnie vertelt: “Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel ter wereld. Veel afgedankte teenslippers komen in de natuur en oceaan terecht. Daar voegen ze zich bij de zogenaamde plastic soep. Vissen en vogels vergissen zich en zien het plastic aan voor voedsel. Zo sterven deze dieren vroegtijdig en komen de teenslippers uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Een groot gedeelte van de plastic soep spoelt aan op de stranden van onder andere Kenia.”

Ocean Sole
Ocean Sole zet zich in om de teenslippers een tweede leven te geven. “De creatieve Keniaanse kunstenaars toveren de afgedankte teenslippers om tot bekende dieren van de Afrikaanse savanne en van de oceanen”, aldus de Comapgnie. “Zo wordt met elk beeld milieuvervuiling tegengegaan en werkgelegenheid gecreëerd. Inmiddels zijn er meer dan 70 mensen aan het werk voor Ocean Sole. Daarnaast worden educatieve projecten opgezet om de lokale bevolking te informeren over het belang van recycling. De Keniaanse kunstenaars zijn enorm vakkundig en maken van alles. Van kleine olifantjes en neushoorns, tot enorme schildpadden en levensgrote giraffen. Elke teenslipper heeft een andere kleur of zelfs meerdere kleuren. Dit geeft de kunstenaars de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Op deze manier wordt afval omgetoverd tot iets moois.”

Praktisch
“Nic&Mic is de onderneming achter Ocean Sole”, vertelt De Compagnie. “Zij staan voor producten met een positieve impact op milieu en mens. Handgemaakt, uniek, van hoge kwaliteit en altijd gemaakt van ogenschijnlijk waardeloze materialen. Continuïteit van gedegen werkgelegenheid voor de makers in ontwikkelingslanden is hun streven.” De Hal is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 5 juni tot en met 28 augustus. Van dinsdag tot en met zaterdag is de tentoonstelling te zien van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant