Floris Alkemade is voorzitter van de Raad van Verbeelding.
Floris Alkemade is voorzitter van de Raad van Verbeelding. Foto: Martijn Beekman

Meierijstad de hoofdstad van Nederland? ‘Wij willen mensen prikkelen bij het nadenken over de toekomst van Meierijstad’

Algemeen 1.161 keer gelezen

VEGHEL | De Raad van Verbeelding neemt op vrijdag 30 september afscheid tijdens de eerste Dag van de Verbeelding. De Meierijstadse denkgroep presenteert dan onder andere een speciale atlas en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze dag waarin dromen over een toekomstig Meierijstad centraal staat. “Niks is te gek. Nederigheid is fantastisch als het terecht is, maar soms is overmoed ook wel eens goed”, aldus Floris Alkemade, voorzitter van de Raad van Verbeelding.

Of de ideeën en plannen van de Raad van Verbeelding (zie kader) wel of niet haalbaar zijn, is niet zozeer van belang. Alkemade legt uit: “Echte veranderingen beginnen niet met plannen, maar met dromen. Dromen zijn geen bedrog, maar het begin van een andere werkelijkheid. En over die andere werkelijkheid moet het gaan. We staan aan de vooravond van fundamentele veranderingen. Met de Raad van Verbeelding hebben we ons gebogen over het opnieuw bedenken van dat waarvan je denkt dat je al wist hoe het in elkaar zat.”


Raad van Verbeelding
De Raad van Verbeelding in Meierijstad is op 24 juni 2019 geïnstalleerd. De strategische denkgroep is naar oorsprong een idee van Wim van de Donk. De Raad bestaat uit bij de streek en/of Meierijstad betrokken prominenten. Zij hebben de kansen en ontwikkelmogelijkheden voor de periode 2020 – 2050 voor Meierijstad verkend om zo te komen tot een strategische ontwikkelkoers voor deze periode.

Raad van Verbeelding bestaat uit:
Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode (architect en voormalig Rijksbouwmeester)
Winy Maas uit Schijndel (architect)
Hella van der Wijst uit Veghel (mediapersoonlijkheid)
Egbert van Acht uit Sint-Oedenrode (ex-topman Philips)
Herna Verhagen uit Nijnsel (Topvrouw Post NL
Daan Roovers uit Veghel (filosoof en voormalig Denker des Vaderlands)
Beyza Unal uit Veghel (voormalig-leerlinge van het Zwijsen College en nu student Geneeskunde)


Meierijstad als hoofdstad?
Een aantal uitgedachte scenario’s en toekomstideeën zijn gebundeld en worden samen met foto’s van landschapsfotograaf Riccardo de Vecchi uitgegeven in de vorm van een atlas. “Daarin behandelen we allerlei belangrijke thema’s zoals economie, duurzaamheid, voedsteltekort, klimaat, solidariteit en onbeschaamde overmoed. Hoe gekker, hoe beter. Nederigheid is fantastisch als het terecht is, maar soms is overmoed ook wel eens goed. Meierijstad heeft meer dan 80.000 inwoners, een geweldig bedrijfsleven en een prachtig beekdallandschap. Heel veel mooiere plekken op deze wereld zijn er niet. Je hoeft niet altijd klein te denken”, vindt Alkemade. Daarom werkten ze onder andere een plan uit over een grachtengordel zoals we die kennen uit Amsterdam, maar dan eentje van Veghel via Schijndel naar Sint-Oedenrode. De Raad van Verbeelding schippert tussen dromen, idealen en realisme. Alkemade vervolgt: “Wij willen mensen prikkelen bij het nadenken over de toekomst van Meierijstad. Daarin hebben we geprobeerd om vooral niet te bescheiden te zijn. Zo filosofeerde we over Meierijstad als hoofdstad van Nederland. Niet echt reëel, maar dat hoeft ook niet.”

‘Luilekkerland’
De schrijvers van de atlas hadden carte blanche. “We zijn daarbij niet uitgegaan van het moeten, maar stelden onszelf de vraag wat je wil doen. Waar verlang je naar. Die vragen hebben we ook bij verschillende partijen en personen in de gemeente neergelegd.” Verschillende toekomstscenario’s voor Meierijstad zijn beschreven in deze Atlas der Verbeelding. Alkemade noemt een voorbeeld: “Een scenario heet het ‘Luilekkerland’. Dat vind ik wel een heel interessant thema. Het schaamteloos genieten van ons leven. Dat lijkt bijna een zondige nonchalance, maar toch. We hebben het nog nooit zo comfortabel gehad, in geen enkele tijd in geen enkele geschiedenis. In de supermarkt kunnen we alles kopen wat we nodig hebben en de busjes rijden voor om onze boodschappen te bezorgen. Laten we daar ook van genieten. Besef eens hoe goed je het hebt. We leggen daarbij de link met het solidariteitsvraagstuk, want er zijn mensen op de wereld die het een stuk slechter hebben. Kun je te midden van alle grote vraagstukken nog genieten van het leven zoals we het nu leiden?”, vraagt Alkemade zich hardop af.

PechaKucha
De voormalig Rijksbouwmeester hoopt tijdens de Dag van de Verbeelding op input van de inwoners van Meierijstad. “Wij nodigen de Meierijstedelingen uit om hun verbeelding te presenteren. Ik denk daarbij aan de PechaKucha-methode. Een PechaKucha bevat 20 afbeeldingen waarvoor je elk 20 seconden de tijd hebt. Een presentatie duurt dus nooit langer dan 7 minuten. Tijdens de Dag van de Verbeelding staan geloof en verbeelding centraal. Geloof in de kracht van je fantasie en ben niet bang voor alle veranderingen die op ons afkomen, maar probeer ernaar te verlangen.” Burgemeester Kees van Rooij vult aan: “De Dag van Verbeelding is bij Camping Het Goeie Leven in Eerde. Hoe de dag er precies uit komt te zien, weten we nog niet. Dat ligt bijvoorbeeld aan het aantal geïnteresseerden. We onderzoeken nog of we de atlas kunnen uitgeven. Het boekwerk met prachtige foto’s is vanaf 30 september sowieso online te bekijken.” Alkemade hoopt dat de Dag van de Verbeelding een jaarlijks fenomeen wordt. De Raad van Verbeelding houdt 30 september op met bestaan. Al sluit Alkemade niet uit dat er een nieuwe raad wordt geïnstalleerd. “De deur staat op een kier. Bovendien blijven een aantal oud-leden, waaronder ikzelf, betrokken bij de ideeën over de toekomst van Meierijstad.”

Save the date
Datum: vrijdag 30 september.
Tijdstip: van 15.00 uur tot 20.00 uur.
Locatie: Camping Het Goeie Leven, Vlagheide 8b, Eerde.

Aanmelden voor de Dag van de Verbeelding kan via: www.meierijstad.nl/toekomst.

Oud-Rijksbouwmeester Floris Alkemade ontving in maart van dit jaar een koninklijke onderscheiding.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant