<p>Amy Deelen uit Sint-Oedenrode is &eacute;&eacute;n van die ondernemers en voorzitter van de stichting. </p>

Amy Deelen uit Sint-Oedenrode is één van die ondernemers en voorzitter van de stichting.

Stichtingen helpen samen mensen in armoede

  •   keer gelezen

VEGHEL | Armoede, het lijkt voor sommigen wellicht een ver-van-mijn-bed-show, maar de realiteit is dat het ook in Nederland een groot probleem is. De groep mensen waar het over gaat verdient vaak zelfs meer dan het minimumloon, maar komt door hoge lasten niet of nauwelijks rond. Als gevolg van de stijgende energieprijzen zien we deze groep de laatste tijd groeien.

Er rust nog steeds een taboe op armoede in Nederland. Zo wordt er regelmatig gezegd: ‘In Nederland kun je niet arm zijn.’ Maar gemiddeld telt elke schoolklas twee kinderen die in armoede leven. Er wordt vaak gedacht dat je niet arm kunt zijn als je werk hebt, maar er zijn genoeg situaties waarin twee ouders werken en ze alsnog niet kunnen rondkomen. De gevolgen hiervan zijn groot, al helemaal voor kinderen. Er kan vaak niet aan hun basisbehoeftes voldaan worden, zoals gezonde en voldoende voeding, kleding en verwarming in huis. Het heeft niet alleen invloed op de woonsituatie en gezondheid, maar ook op sociaal gebied door bijvoorbeeld schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid of depressie.

Om hier iets aan te doen heeft een groep jonge ondernemers de handen ineen geslagen met als resultaat de ‘Mi Amigo Foundation’. Amy Deelen uit Sint-Oedenrode is één van die ondernemers en voorzitter van de stichting. Karin Flisijn werkt vanuit ‘Samen Sterk voor Meierijstad’ met haar samen. Amy: “We richten ons op de groep mensen die tussen wal en schip valt, die net wat te veel verdient om voor de voedselbank in aanmerking te komen, maar daardoor ook mispakt op toeslagen. Dat is een behoorlijk grote groep. Er is veel stille armoede in Nederland. Wekelijks verzorgen wij voor hen pakketten die levensmiddelen bevatten. Omdat gezond eten relatief duur is, voelen wij ons genoodzaakt om de pakketten wekelijks te voorzien van gezonde en verse producten. Uit ervaring blijkt dat het lastig is om deze voldoende ‘gratis’ te ontvangen en daarom zijn wij als stichting afhankelijk van financiële donaties. Daarnaast zijn er ook schoolspullen nodig en proberen we het mogelijk te maken dat kinderen kunnen sporten.” Karin vult aan: “We zetten ons ook actief in om mensen in armoede te begeleiden om het probleem te verhelpen. Er is wekelijks contact om te zien wat er speelt.”

Ze zijn ontzettend blij met iedere donatie. Daarmee worden bijvoorbeeld ‘geef, neem kasten’ opgezet. Hier kan iedereen producten zoals levensmiddelen en verzorgingsspullen doneren die dan verdeeld worden over de pakketten. Deze kasten zijn te vinden aan de Eikenstraat 52 en Narcishof 9 in Schijndel, de Van de Horststraat 2 in Sint-Oedenrode en de Van Diemenstraat 12 in Veghel. Maar je kunt nog meer doen om mensen met geldproblemen te steunen. Kijk vooral niet weg en maak het onderwerp bespreekbaar. Als je het idee hebt dat iemand geldproblemen heeft, probeer dan regelmatig te kijken hoe het met diegene gaat of biedt een luisterend oor. Maar wil je financieel een steentje bijdragen, dan kun je helpen door middel van het leveren van producten of producten scherp geprijsd aanbieden. 

Kijk op de site www.amigofoundation.nl voor meer informatie. Wil je je aanmelden omdat je tot de doelgroep behoort of twijfel je hierover, word dan gratis lid van de besloten Facebookgroep van Samen Sterk Meierijstad voor meer informatie. 

Meer berichten