Veghel in Hout luidt noodklok: ‘We hebben vrijwilligers nodig’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Zonder vrijwilligers geen volwaardig Veghel in Hout. “En laten we die nu juist veel te weinig hebben”, luidt Stefanie van Haaren de noodklok. Het Veghelse bouwdorp in het Julianapark staat gepland van maandag 29 augustus tot en met 2 september. “We hebben een uitgebreid activiteitenprogramma, maar dat kan alleen doorgaan als we genoeg vrijwilligers hebben. Anders blijven er attracties noodgedwongen dicht”, voegt Van Haaren toe die verantwoordelijk is voor het vrijwilligerskorps. 

Nooit eerder vlogen de kaarten van de kindervakantieweek zo snel over de toonbank. “Binnen 40 uur waren alle 850 kaarten uit de voorverkoop verkocht. We hebben zelfs een wachtlijst. Hopelijk kunnen we die kinderen nog een plekje geven, maar om dat te bewerkstelligen moeten er wel extra vrijwilligers bijkomen”, vertelt Van Haaren. Ze is blij met ‘haar’ trouwe groepje vrijwilligers. “Gelukkig hebben we een vaste achterban om Veghel in Hout tot een succes te maken, maar dat is niet genoeg. We zoeken nog extra vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.” Hoeveel personen Van Haaren nog nodig heeft, is lastig om te zeggen. “Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid. Er zijn allerlei mogelijkheden. Via de site van het bouwdorp kunnen volwassen vrijwilligers zich aanmelden voor de hele week, maar ook voor een halve dag. Dat geldt ook voor de jeugd en de maatschappelijke stage.” De werkzaamheden zijn divers. Van bouwwerkzaamheden tot het begeleiden van activiteiten en van het houden van de (nacht)wacht tot een handje bijsteken in het oudercafé. Van Haaren vervolgt: “Geïnteresseerden kunnen zich per dagdeel opgeven en daarbij aangeven wat ze graag willen doen.”

‘Behoefte aan duidelijkheid’
Per dag verwacht Van Haaren zo’n 80 vrijwilligers nodig te hebben. De teller komt op dit moment niet verder dan ongeveer 35. Van Haaren: “Ik heb er vertrouwen in dat het uiteindelijk goedkomt. De ervaring leert dat men zich op het laatst vaak alsnog aanmeldt, maar daar kunnen we niet op bouwen. Voor onze gemoedstoestand zou het fijn zijn als de aanmeldingen nu al binnenstromen. Ik heb behoefte aan duidelijkheid, anders zijn we genoodzaakt om sommige activiteiten af te blazen. Dus als je toch al van plan bent om mee te komen helpen, meld je dan ook nog even aan.” Van Haaren hoopt dat ze niet hoeft te snijden in het activiteitenaanbod. “Veghel in Hout staat bekend om haar gevarieerde programma. Alleen een knutselstraat is niet voldoende.” Ook maatschappelijke stages voor leerlingen van het Fioretti College, Zwijsen College, De Leijgraaf of andere onderwijsinstellingen zijn weer mogelijk.
Van Haaren geeft aan dat de trouwe vrijwilligersgroep van Veghel in Hout is veranderd in een hechte vriendengroep. Ook tijdens bouwdorp wordt er aan de vrijwilligers gedacht. “Op dinsdagavond is er een leuke gratis activiteit voor alle vrijwilligers, zo’n avond verbindt mensen. Dit jaar staat er verder een afsluitende feestavond op het programma.”

Verlof
Stefanie heeft nog een suggestie: “Meerdere organisaties hebben problemen met het vinden van vrijwilligers. Misschien kunnen bedrijven hun werknemers een betaalde verlofdag schenken. Deze kunnen ze dan invullen als vrijwilliger bij bijvoorbeeld Veghel in Hout of andere organisaties.”

Extra sponsoren
De sponsoring verloopt een stuk beter. Penningmeester Willy Tersluijsen laat weten dat alle sponsoren van voorgaande jaren hun medewerking hebben toegezegd. “We kunnen natuurlijk nog extra sponsoren gebruiken. Ik merk namelijk dat vrijwel alles duurder is geworden. Via de site www.veghelinhout.nl kunnen zij zich melden via het contactformulier.” Volgens Tersluijsen is het de organisatie gelukt om de prijs van de bouwdorpkaarten relatief laag te houden. “Ook dit jaar is een bouwdorpkaart 17.50 euro.”

De bouwdorpkaarten kunnen zaterdag 25 juni tussen 13.30 uur en 16.00 uur worden opgehaald bij het UITpunt in de bibliotheek in Veghel. Meer informatie is te vinden op: www.veghelinhout.nl.

Meer berichten