<p>Een schets met links de appartementen die nog gebouwd moeten worden (LA | Architecten Ingenieurs).</p>

Een schets met links de appartementen die nog gebouwd moeten worden (LA | Architecten Ingenieurs).

Nieuwe appartementen in het centrum: ‘Dit plan is ontzettend belangrijk voor Veghel’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De verpauperde bebouwing tussen restaurant Santorini en het nieuwe appartementencomplex schuin tegenover de Lambertuskerk is voor veel Veghelaren al jaren een doorn in het oog. Dirk Lammers laat weten dat er licht gloort aan het einde van de tunnel is. “Eindelijk! Het pand is verkocht en het lelijke gebouw wat er nu staat maakt plaats voor nieuwe appartementen”, aldus een opgeluchte centrummanager.

Eigenlijk staat het pand tegenover de Markt al zo’n acht jaar leeg. Daarvoor zat er It’s Electronics en voor een kortere periode twee verschillende dierenwinkels. De laatste vier jaar heeft het gebouw compleet leeggestaan. “Het ziet er echt niet uit. De ruiten liggen er half uit en het pand verloederd met de dag”, vindt Lammers. “En dat terwijl het zo’n markante locatie is. Het is eigenlijk niet normaal dat dat kan. Heel veel Veghelaren hebben zich daar de laatste jaren ook enorm aan gestoord.” Toch is er relatief lang niks aangedaan. Lange tijd zaten de gesprekken voor een herontwikkeling tussen de gemeente, andere geïnteresseerden en de verkopende partij in een impasse. Lammers vervolgt: “Erg teleurstellend om te zien dat dat zo loopt. Men is bijna tien jaar bezig geweest met de planontwikkeling van het gebouw. Steeds weer kwamen we niet verder. Totdat het pand onlangs is verkocht en met de nieuwe eigenaar zijn we in korte tijd tot een nieuw plan gekomen.”


Verpauperd is een understatement. 

Voorbeeld
Als het college van burgemeester en wethouders volgende week akkoord geeft dan kan de sloop medio oktober beginnen. Als dat gereed is dan start de bouw van in totaal 21 appartementen. Daarbij wordt dezelfde stijl aangehouden als het appartementencomplex ernaast. “Het hoekpand dient inderdaad als voorbeeld. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant komt een mooie nieuwe gevel. Ik ben met Rolf Vonk (Heemkundekring) in gesprek om historische namen van gebouwen uit het verleden subtiel terug te laten komen in de gevel.” Lammers verwacht dat de transformatie van het leegstaande pand ongeveer een jaar gaat duren.


‘Het ziet er echt niet uit. De ruiten liggen er half uit en het pand verloederd met de dag.’

‘Belangrijk voor Veghel’
De Veghelse centrummanager is opgelucht en erg blij: “De kern van ons centrum wordt er een stuk mooier van. Het plan is ontzettend belangrijk voor Veghel.” Volgens Lammers zijn de omwonenden ook enthousiast: “Het plan wordt breed gedragen. De mensen uit de buurt zien het belang van het plan. Ze zien de schop liever vandaag dan morgen de grond ingaan. Jarenlang hebben ze tegen een ontzettend lelijk gebouw aangekeken, maar daar gaan we nu verandering in brengen.”


Een schets met links de appartementen die nog gebouwd moeten worden. Het open stuk tussen de complexen moet ervoor zorgen dat de Aa beter bereik wordt (LA | Architecten Ingenieurs).

Wethouder Jan van Burgsteden is enthousiast over het plan: “We vinden het een meer dan gewenste ontwikkeling als deze locatie wordt aangepakt. De hele Markt wint hierdoor aan kwaliteit. De gemeente wil bovendien de Aa meer ruimte geven, zichtbaar en beleefbaar maken. Dit willen we realiseren door een ommetje te creëren en een wandelroute via de Markt en Frisselsteinstraat, via de loopbrug naar de Beatrixsingel en weer naar de Hoogstraat. Aan de westzijde van de Markt is inmiddels een doorgang gemaakt. Hierop sluit een planontwikkeling op de locatie Markt 8-13 heel mooi aan.”

Rotte appel
Met de transformatie van het leegstaande pand tegenover de Markt verdwijnt er weer een rotte appel uit het centrum. Volgens Lammers moet daarna de Oostzijde van het centrum worden aangepakt (Meierijgaarde, Meierijstraat, Bolkenplein en Wiekslag). “Deze gebouwen stammen uit de jaren 70/80. Daar valt nog veel te winnen. Het is wel een enorm project met verschillende pandeigenaren en belanghebbenden.” Een flinke uitdaging dus, maar niet eentje die Lammers schuwt. “Het wordt een project van de lange adem, maar er moet iets gebeuren”, besluit hij.

Meer berichten