Peter van den Broek aan het werk als instructeur bij Summa Horeca in Eindhoven.
Peter van den Broek aan het werk als instructeur bij Summa Horeca in Eindhoven. Foto: Bert Jansen

Veghelaar helpt studenten: ‘Stilzitten is geen optie’

Algemeen 1.526 keer gelezen

VEGHEL | Peter van den Broek (65) uit Veghel is een horecaman in hart en nieren. Hij heeft een vlotte babbel, is onderhoudend. Een gesprek met hem verveelt niet. “Ik heb veel, heel veel energie”, zegt hij. “Stilzitten is geen optie.”

Te lang hetzelfde doen, dat is niets voor Van den Broek. Toch koos hij alweer zestien jaar geleden voor het onderwijs. “Mmm, dat is een beetje vreemd ...”, constateert hij geamuseerd. “Ik heb nog nooit zo lang een baan gehouden als nu.” Een schaterlach vult de ruimte. “Nou dan moet ik het wel naar mijn zin hebben.”
Veel tijd heeft de Veghelnaar eigenlijk niet. Hij zit midden in de examens. En de voorbereidingen voor Crafted, het festival van creatieve studies op 30 juni in het Klokgebouw, lonkt ook. “Ik help een aantal studenten met de voorbereiding van onder meer hapjes”, zegt hij.

Bakkersopleiding
Van den Broek is afkomstig uit het West-Brabantse Terheijden. Hij volgde een bakkersopleiding in Gorinchem en stapelde later nog een horeca-studie. “Die branche past zo goed bij mijn karakter”, vertelt hij enthousiast. Ik heb graag de nodige vrijheid en ben tegelijk ook heel dienstverlenend aangelegd.”
Het bracht hem in de loop der jaren naar topzaken als Hostellerie het Carabijn in Geldermalsen en de Snepkeshoeve in het Belgische Herentals. “Ik was daar gastheer in een twee sterrenrestaurant. Heel chique. Het tv-programma Downton Abbey is er niets bij. Dat was – om in hetzelfde thema te blijven – not my cup of tea.”
Van den Broek is zoals hij zelf omschrijft ‘redelijk impulsief’. Dus de witte handschoenen en de smoking verdwenen na amper vier maanden alweer bij de carnavalskleren. Hij verkaste naar Bellevue in Dordrecht, alwaar hij weer op een hoffelijke wijze gasten mocht ontvangen. Daarna volgde een baan als troubleshooter bij een grote internationale hotelketen. “Tien jaar, best wel lang”, zegt hij.
Maar Van den Broek bloeide helemaal op toen hij in de Osse wijk de Ruwaard een eigen zaak runde. “Tja, wat zeggen mensen ook nog eens van die mooie stad?”, lacht hij. “Ik was er in mijn element. Maar in de acht jaar dat ik dat restaurant runde ben ik twee keer bedreigd en een keer overvallen.”

Dag en nacht
Het ondernemerschap beviel hem desondanks goed. “Het is een manier van leven. Je bent er dag en nacht me bezig. Het is toch wat anders dan een baan van 9.00 tot 17.00 uur”, vertelt hij. Zijn echtgenote was de lange werkdagen op een gegeven moment zat.
En toeval bestaat niet, concludeert de Veghelnaar. “Rond dezelfde tijd was ik ook bij het Summa College in Eindhoven om te examineren. Ik liet me ontvallen dat ik bepaalde dingen echt anders zou doen. Waarop de toenmalige teamleider zei: ‘Dan kom je toch bij ons werken?’”
Een beetje eng vond hij het aanvankelijk wel. “Want pas ik qua karakter wel in een schoolomgeving”, zegt hij. “Kijk, ik neem een student misschien wel meer serieus dan mijn leidinggevende. Als medewerker heb ik niemand nodig die mij zegt wat ik moet doen, maar ik ben wél een teamspeler. Dat luistert nauw.” Zestien jaar geleden kwam Peter van den Broek in dienst bij de horecaopleiding. En hij heeft er he-le-emaal geen spijt van.

Filosofie
In het begin ging hij vooral aan de slag met studenten op niveau 1 en 2. “Ik benader mijn leerlingen met respect”, zegt hij. “Ik ga er van uit dat ze mij ook zo behandelen. Weet je, afkomst, niveau of opleiding zijn niet van belang. Mijn filosofie: iedereen is van waarde. Voor mijn gevoel werk ik samen met studenten. En ja, ik ben hun instructeur. Maar die positie hoef ik niet aan te spreken om iets voor elkaar te krijgen.”
Samen er iets van maken, dat zit in zijn bloed. “Ik geloof ook in kansen. Kijk, als ik een student zou betrappen op het stelen van iets, tja, dan kom hij in de problemen. Maar dat wil niet zeggen dat –ie volgend jaar niet terug mag komen. Een mens verdient meerdere kansen te krijgen in het leven. Onderling respect is de basis van alles.”

Eindhoven Peter  van den Broek
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant