Rien Verhagen staat de boeren te woord voor de deur van het gemeentehuis in Veghel.
Rien Verhagen staat de boeren te woord voor de deur van het gemeentehuis in Veghel.

Boze boeren: ‘Het is een grote schreeuw om hulp’

Algemeen 1.069 keer gelezen

VEGHEL | Het boerenprotest van dinsdagochtend in Veghel is vreedzaam verlopen. Zo’n vijftig boeren uitten voor de deur van het gemeentehuis van Meierijstad hun onvrede over het stikstofbeleid. “Het is een grote schreeuw om hulp”, aldus Gerard van Zutphen, voorzitter van ZLTO De Meierij.

De boeren werden dinsdag opgevangen door Rien Verhagen (CDA). “Het voltallige college is op het VNG-congres in Noord-Holland. De burgemeester heeft Verhagen als vicevoorzitter van de gemeenteraad gevraagd om naar het verhaal van de boeren te luisteren”, vertelt een gemeentewoordvoerder. Ze vervolgt: “De boeren hadden ons van tevoren op de hoogte gebracht van de protestactie. De sfeer was absoluut niet vijandig. Wij vinden het ook belangrijk dat de boeren hun verhaal kunnen doen. De gemeente heeft begrip voor de onrust en we willen de sector niet kapot laten gaan.”

‘Het is echt ongelofelijk’
De boeren weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om gehoord te worden. Van Zutphen: “We hebben de laatste maanden gepraat als Brugman, maar we komen er simpelweg niet doorheen. Er wordt niet naar ons geluisterd en onze plannen worden niet serieus genomen. Alles is aan de kant geschoven. Zowel minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) als collega-minister Staghouwer (Landbouw) laat ons links liggen. In plaats van naar ons te luisteren worden de stikstof reductiedoelen vijf jaar naar voren gehaald. Het is echt ongelofelijk.”
De voorzitter van ZLTO De Meierij snapt dat niet alle plannen van de boeren overgenomen kunnen worden. “Maar helemaal niks? We mogen meepraten voor de bühne, maar er wordt niets, nada, noppes meegedaan. Nederland is een polderland bij uitstek, maar in dit geval niet. Het kabinet steekt de boeren een mes in de rug”, vindt Van Zutphen.

Vijandige sfeer
Bij de protestactie in Veghel waren een aantal jonge boeren aanwezig. Van Zutphen: “Zij leven in onzekerheid. De jonge boeren vragen zich af wat dit voor hen betekent? Kunnen ze straks nog wel boeren? Wat brengt de toekomst nog meer? Ze weten het niet meer. De plannen die er liggen zijn uit idealisme ontstaan, maar absoluut niet haalbaar. De regering trekt een veel te grote broek aan en zet de boeren met de rug tegen de muur.” Van een vijandige sfeer was dinsdagochtend geen sprake. “Dat was ook absoluut niet onze intentie”, verduidelijkt Van Zutphen. “We hebben een rondje door het centrum van Veghel gereden om onszelf te laten zien. Maar er is niks kapotgemaakt en er zijn ook geen wegen geblokkeerd. Het gedrag van de boeren die zich misdragen keur ik af. Je moet geen rotzooi trappen. Het gaat om de boodschap.”

Raddraaiers  
Van Zupthen laat weten dat de ZLTO blijft doorgaan met lobbyen. Hij hoopt op steun vanuit de gemeenschap. “Het zou mooi zijn als de carnavalsverenigingen iets van zich laten horen. Veel carnavalswagens staan opgeslagen bij boeren. Volgens mij is er veel begrip voor de situatie van de boer, maar een paar raddraaiers verpesten dat”, aldus Van Zutphen.
De gemeente is blij dat er dinsdag geen ongeregeldheden zijn ontstaan. “De boeren luisterden netjes naar de verkeersregelaars en met z’n allen hebben we een bakje koffiegedronken. De agrarische sector is heel belangrijk voor Meierijstad. Dat hebben we de boeren op het hart gedrukt”, besluit een gemeentewoordvoerder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant