Foto:

Doe mee met de Plastic PeukMeuk opruimdag tegen peuken

  •   keer gelezen

VEGHEL | Mooi Meierijstad wil op zaterdag 2 juli duizenden peuken opruimen in Veghel. Op deze dag vindt namelijk de landelijke Plastic PeukMeuk 2022 campagne plaats. Het doel is om die dag 200.000 peuken op te rapen en aandacht te vragen voor deze plasticvervuiling. Dit is de vierde keer dat deze campagne wordt gehouden.

Sigarettenfilter
Mooi Meierijstad vertelt: “Weet u dat de sigarettenfilter het meest gevonden zwerfafvalitem is? En weet u dat de meeste moderne filters uit plastic bestaan? Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. Ook de zwerf-afval-pakkers (zappers) van Veghel, willen daar iets aan doen. Peuken rapen kan (helaas) overal in Veghel. Ga met je buurvrouw, je vriendengroep of alleen op pad om dit kleine afval op te rapen. Loop door jouw eigen straat, ga naar plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals bij scholen en bushaltes of ga naar parkeerplaatsen en tankstations. Ook langs honden-uitlaat-routes liggen vaak peuken. En ook in de Veghelse winkelstraten belanden nog steeds veel peuken naast de afvalbak.”

Doe mee
Het doel van de dag is dus om zoveel mogelijk peuken te verzamelen. Dit kun je doen met een (boterhammen-)zak en afvalgrijper. Als je wil kun je ook een app gebruiken zoals de Helemaal Groen app (waar in Veghel is er opgeruimd?) en de Litterati app (voor het lokaliseren en registreren van zwerfafval). Aan het einde van de dag worden alle peuken geteld. Dit aantal wordt dan doorgegeven aan de landelijke organisatie van Plastic PeukMeuk. Vorig jaar werden op de Peukmeuk-dag 1844 peuken opgeruimd in Veghel. De data van alle geraapte Veghelse peuken wordt verwerkt in een totaalrapportage met de aantallen van Nederland. Mede daardoor weet de politiek en de tabaksindustrie hoe serieus deze vervuiling is. De plastic peuk maakt namelijk onderdeel uit van de single-use-plastics, en blijft zo’n 10 jaar na gebruik in ons milieu. Vaak achteloos op straat gegooid, daarna via regenwater of straatvegers door het afvoerputje naar onze rivieren, op naar open zee. Zo wordt ook de onderwater-flora en -fauna bedreigd door vele micro-plastics.

Planning
Gedurende de dag wordt er volgens een planning op verschillende locaties in Veghel opgeruimd. Je kan dus op verschillende momenten aansluiten. Om 9.00 uur begint de dag bij De Magneet. Van 10.30 tot 11.00 uur worden er peuken verzameld op het parkeerterrein van de Jan Linders en kunnen daar ook de verzamelde peuken ingeleverd worden. Vanaf 13.00 uur wordt er op de Molenwieken verzameld. Van 14.30 tot 15.00 uur is de groep aanwezig bij de ingang van het Julianapark aan de Hoogstraat waar opnieuw peuken ingeleverd kunnen worden. Tot slot worden er van 16.00 tot 17.00 uur peuken verzameld bij het winkelcentrum Bunders waar je ook de laatste peuken kan inleveren. Voor meer info over het peuken tellen en het gebruik van de Litterati app kun je mailen naar mooimeierijstad@kpnmail.nl.  

Plastic PeukMeuk
Het Plastic Peuken Collectief is een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties en is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het vierde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren, zie ook www.plasticpeukencollectief.nl. Dit collectief verwerkte in 2020 de data (zoals aantallen en locatie) van de inzamelacties in een rapport en heeft dat naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit jaar, op 2 juli, doen meer dan 50 gemeentes mee met het initiatief.

Meer berichten