<p>Links de oude Beemd, rechts het nieuwe zwembad in aanbouw.</p>

Links de oude Beemd, rechts het nieuwe zwembad in aanbouw.

(Foto:)

Vier maanden lang geen overdekt zwembad in Veghel, toekomst buitenbad nog altijd onzeker

  •   keer gelezen

VEGHEL | Van 1 januari 2023 tot en met 1 mei 2023 is er geen overdekt zwembad open in Veghel. Dit blijkt uit een informatiebrief van het college aan de raad. Om de hoeveelheid overlast te beperken wil het college al beginnen met de sloop van het oude binnenbad De Beemd tijdens de bouw van het nieuwe bad. De exploitatieovereenkomst met Laco is daarom maar verlengd tot 1 januari 2023, en niet tot september 2023 zoals het college eerder van plan was. In januari kan dan begonnen worden met de sloop van het oude zwembad, en is er dus geen binnenbad beschikbaar tot de verwachte opening van het nieuwe bad op 1 mei 2023.

Leden van Laco hebben van de exploitant inmiddels ook bericht ontvangen dat het binnenzwembad op 31 december 2022 de deuren sluit. Kees van Roosmalen, lid van Laco en gebruiker van het zwembad: “De vroegtijdige sluiting is volstrekt onaanvaardbaar. Dit terwijl het nieuwe zwembad pas medio april geopend gaat worden, als er geen tegenslag in de bouw komt. Dit betekent dus dat er ruim 3,5 maand geen zwembad beschikbaar is voor al die mensen die daar nu dagelijks of wekelijks komen zwemmen. Al deze fanatieke gebruikers zullen hun heil gaan zoeken in de omliggende gemeentes om toch te kunnen blijven zwemmen. Zie deze gebruikers dan nog maar eens over te halen om weer terug te komen naar Veghel. Wil je de mensen in de gemeente gezond en fit houden, dan moet je niet het zwembad 3,5 maand te vroeg gaan sluiten.” Van Roosmalen zou juist graag zien dat er in de laatste maanden tegen een gereduceerd tarief in het oude bad gezwommen kan worden: “Dit trekt mogelijk zelfs nieuwe gebruikers die dan straks mee overgaan naar het nieuwe bad.”

Buitenbad en turnvereniging
Wat deze beperkte verlenging van de exploitatieovereenkomst van Laco betekent voor het buitenbad is nog onduidelijk. De exploitatie daarvan loopt ook op 1 januari 2023 af omdat deze onder dezelfde overeenkomst valt als het binnenbad. Het is dus de vraag of er voor de zomer van 2023 een oplossing wordt gevonden voor de exploitatie van het buitenbad. Het college schrijft: “De mogelijkheden daartoe worden besproken met Laco, maar ook met het burgerinitiatief tot behoud van het openluchtbad.” Ook turnvereniging Educa wordt getroffen. Sporthal De Beemd waar zij gebruik van maken valt tevens onder deze exploitatieovereenkomst. “Met turnvereniging Educa zijn we in gesprek over een passende alternatieve accommodatie”, meldt het college.

Meer berichten