Het Zwijsen College roept ouders op om hun kinderen naar het schoolfeest te sturen.
Het Zwijsen College roept ouders op om hun kinderen naar het schoolfeest te sturen.

Zwijsen College wil schoolfeest in ere herstellen: ‘Animo is de laatste jaren drastisch afgenomen’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College gaat het schoolfeest in ere herstellen. Op vrijdag 8 juli organiseren ze van 19.30 uur tot 00.00 uur een schoolfeest bij uitgaansgelegenheid Lunenburg in Loosbroek. Het feest is alcoholvrij. “Het houden van schoolfeesten staat onder druk. De animo is de laatste jaren drastisch afgenomen. Dat komt mede door de alcoholwet”, aldus Jolanda van de Biggelaar, lerares op het Zwijsen College en lid van de organisatie achter het schoolfeest.

Het belangrijkste op het Zwijsen College is natuurlijk het geven van goed onderwijs. Toch is er ook veel aandacht voor de vorming van de persoon achter de leerling. Volgens Van de Biggelaar draagt een schoolfeest daaraan bij: “Je leert er om te feesten en met elkaar om te gaan. Als ik door de aula loop word ik wel eens moedeloos. Er zitten zoveel kinderen voorovergebogen achter hun telefoon. Op een schoolfeest kun je lekker uit je dak gaan en kennismaken met elkaar.” Sinds de invoering van de alcoholwet nam de animo voor schoolfeesten drastisch af. Zo hevig zelfs dat ze op het Zwijsen hebben overwogen om geen schoolfeesten meer te organiseren. “Tijdens de reünie hadden we een geweldig feest, maar dat kwam omdat we bekende artiesten hadden geboekt. Voor een regulier schoolfeest is dat niet te betalen”, legt Van de Biggelaar uit.
Volgens de lerares Duits is het niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen de leerlingen die wel alcohol mogen drinken en leerlingen die nog niet mogen drinken. Het werken met alcoholbandjes is riskant. Ze vervolgt: “Het is niet te controleren voor wie de drankjes zijn. Je kan makkelijk een biertje doorgeven aan iemand die nog niet mag drinken. Daarom schenken we geen alcohol. Bovendien zijn er maar heel weinig leerlingen op het Zwijsen die 18-plus zijn. Dus eigenlijk heeft het sowieso weinig meerwaarde.”

Schoolfeest
Toch heeft de schoolleiding na overleg met onder andere de leerlingenraad besloten om op 8 juli een schoolfeest te organiseren. Van de Biggelaar: “We gaan het gewoon doen. Zonder alcohol, maar met lichtshows, verschillende stijlen muziek en een echte uitgaanssfeer. Lunenburg is een geweldige partner en zij denken goed mee. Als professionals staan zij garant voor een goede sfeer en veiligheid. Wij als school vinden dat we het live-contact tussen leerlingen moeten aanmoedigen.”
Van de Biggelaar doet een oproep aan alle ouders. “Stimuleer ze om naar het schoolfeest te gaan. Breng en haal ze desnoods naar en van Loosbroek. Het wordt echt kei gezellig en voor de ontwikkeling van uw kind is het hartstikke goed. Dus spoor ze aan om gezellig samen naar Lunenburg te gaan.”

Eerste liefdes
Een middelbare schoolperiode zonder schoolfeesten. Onvoorstelbaar voor veel voormalig Zwijsen-leerlingen. Er zijn eerste liefdes ontstaan en vriendschappen voor het leven gesloten. “Zeg nou eerlijk. Je kan je toch niet voorstellen dat we straks geen of alleen bij bijzondere gelegenheden schoolfeesten gaan houden? Op een schoolfeest maak je van alles mee en bouw je herinneringen op.”
Om het schoolfeest iets toegankelijker voor iedereen te maken mogen alle leerlingen één introducee meenemen. Kaartjes kosten 7.50 euro per persoon en zijn te koop via de mentor.

Meer berichten