Veghel en Erp zijn vertegenwoordigd op het Malieveld.
Veghel en Erp zijn vertegenwoordigd op het Malieveld.

Huisartsen uit Veghel en Erp op het Malieveld: ‘We lopen over. Op deze manier houden we het niet lang meer vol’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De hele week al protesteren huisartsen vanwege een te hoge werkdruk. Het water staat hen aan de lippen. Afgelopen vrijdag trokken zo’n duizenden huisartsen naar het Malieveld in Den Haag. Onder hen een flinke enclave uit Erp en Veghel waaronder huisarts Milan Poucki. “Op deze manier houden we het niet lang meer vol. De werkdruk en administratielast moet naar beneden”, aldus Poucki. Naast huisartsen waren er ook doktersassistenten en praktijkondersteuners op het Malieveld.

Volgens de huisartsen is er een grote administratiedruk. Ze zijn meer tijd kwijt aan het invullen van formulieren en het maken van verklaringen dan ze lief is. “We hebben meer tijd voor de patiënt nodig en zouden minder tijd kwijt moeten zijn aan al die administratieve rompslomp. Het gaat steeds meer om papier en minder om de mens.” En daarom reisde Poucki vrijdag samen met een hoop collega’s naar het Malieveld in Den Haag. Het doel? Aandacht vragen voor de problemen waar de huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners tegenaan lopen. “De werkdruk is veel hoger dan een aantal jaar geleden en het blijft zich maar opstapelen. Het is te bizar voor woorden. We lopen echt over”, vertelt de huisarts van het Medisch Huis.


Klaar voor vertrek.

Daar zijn verschillende redenen voor. Poucki vervolgt: “We zijn veel te veel tijd kwijt met het invullen van verklaringen en formulieren. Sommige moet in drievoud worden ingeleverd. De meeste collega’s zijn huisarts geworden omdat ze mensen willen helpen en ze willen er voor de patiënt zijn. Anders hadden ze wel een ander vak gekozen. Het voelt onnatuurlijk om altijd op de klok te kijken en gehaast te zijn.”

Lange wachttijden
Ook hopen de huisartsen dat de zorgverzekeraars een les trekken uit de demonstratie. Ze voelen zich steeds vaker een marionet. Poucki: “De verzekeraars moeten inzien hoe groot de druk is en ons niet opzadelen met een steeds groter wordende papierwinkel. Het gevolg zijn lange wachttijden en dat wil niemand”, zucht Poucki. “Je ziet bovendien huisartsen afhaken vanwege de werkdruk. Een verontrustende tendens.”

Spoedgevallen
Niet alle huisartsenparktijken zijn vandaag (vrijdag) dicht. Voor spoedgevallen kan men terecht in Erp, in het Medisch Huis in Veghel en bij Huisartsenpraktijk De Vondel in Veghel. “Zij steunen de actie wel, maar er moeten natuurlijk wel huisartsen aanwezig zijn voor spoedgevallen”, besluit Poucki.

Lees meer in de Stadskrant Veghel van woensdag 6 juli.

Meer berichten