In Veghel 4782 peuken opgeruimd tijdens Plastic PeukMeuk

  •   keer gelezen

VEGHEL | In Veghel werd afgelopen zaterdag de zwerfafval-campagne Plastic PeukMeuk gehouden. Evenals tientallen andere gemeentes is op 2 juli aandacht gevraagd voor deze plasticvervuiling. In vijf opruim-gebieden zijn in totaal 4782 peuken geraapt. Drie mensen in groepsverband, zoals ze maandelijks in De Leest actief zijn. Twee personen hadden de afgelopen week al ruim 1000 peuken verzameld en op deze zaterdagochtend bij een ‘inzamelpunt’ afgegeven. En één deelnemer kwam helpen bij het parkeerterrein van supermarkt Jan Linders. 

De Plastic PeukMeuk challenge is een initiatief van het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties). Ze zijn al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het vierde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren. Dit collectief verwerkte in 2020 de data (zoals aantallen, locaties) van de inzamelacties in een rapport en heeft dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd.
Het totaal aantal opgehaalde peuken in Nederland zal binnenkort door dit collectief bekend gemaakt worden.

Duimpjes
De zaterdag is voor veel Veghelaren de dag voor boodschappen, winkelen en ontspannen. De Dubakki elektrische opruim-fietskar van de gemeente trok wel wat aandacht in Veghel Centrum. Echter voor een spontane challenge ‘wie grijpt de meeste peuken in 5 minuten?’ konden we niemand overhalen. Gelukkig wel vele ‘duimpjes’ en positieve woorden: het blijkt dat in Veghel veel in de eigen omgeving en met eigen groepjes opgeruimd wordt. Ook een van de ondernemers bood zijn hulp aan: ‘Heeft u nog een blik en veger nodig?’
“Er was interesse, we konden samen praten over het doel van Plastic PeukMeuk en de mogelijkheden om de bewustwording te vergroten. Gelukkig waren er Veghelaren die de challenge de afgelopen week wel omarmden en zij haalden de volgende aantallen uit onze leefomgeving”, aldus Iris Bogers, kartrekker van de actie.

Aantal peuken per locatie:
Bloemenwijk: 1126
Rembrandtlaan (deel rondom kruispunt ASV+kruispunt Politiebureau: 923
Rondom De Magneet Veghel / doorgaande weg De Leest: 645
Rondom Atrium + supermarkt Jan Linders: 1057
Molenwieken + hoek Parklaan-Hoogstraat: 693
Winkelcentrum Bunders: 338

Meer berichten