<p>Hans Bolder in de Molenstraat, volgens hem de beste locatie voor het roemruchte Gevelconcert.</p>

Hans Bolder in de Molenstraat, volgens hem de beste locatie voor het roemruchte Gevelconcert.

Roemrucht concert keert terug in de Molenstraat: ‘De akoestiek is er geweldig’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De laatste editie van het Gevelconcert dateert alweer van 2014. Dit jaar keert het roemruchte concert terug tijdens Fabriek Magnifique. Op zaterdag 23 juli treedt het gelegenheidsorkest op in de Molenstraat. Volgens Hans Bolder, een van de kartrekkers, de beste locatie voor het gevelconcert: “De akoestiek in de Molenstraat is geweldig.”

In 2009 kwam, geïnspireerd door het Nijmeegse Gevelconcert, het idee om in Veghel een vergelijkbaar optreden te geven. Met het toenmalige Slokdarmfestival in het verschiet, werkte een kleine groep enthousiastelingen het plan uit en in nauwe samenwerking met de horecaondernemers in de Molenstraat werd het plan verder uitgerold.

Vertrouwen
Feitelijk gezien maakte het Gevelconcert geen deel uit van het Slokdarmfestival 2010, maar het was het zo’n succes dat het festival (de naam Slokdarmfestival werd in 2014 vervangen door Fabriek Magnifique - red.) in 2012 het concert adopteerde.Bolder vervolgt: “Het concept van het Gevelconcert bleef ongewijzigd, maar we wilden toch iets nieuws doen. Dus gingen we op zoek naar een andere locatie. In 2012 deden de gevels op de Noordkade (nu Industry Bioscoop en Wittern) dankbaar dienst als decor. Het Gevelconcert 2014 vond plaatst op de Veghelse Markt, waar Het Raadhuis fungeerde als podium.” Ondanks het succes werd het na de editie van 2014 stil rondom het Gevelconcert. In 2016 werd er nog een aanzet gedaan, maar het organiserend comité trok er uiteindelijk de stekker uit. Bolder legt uit: “Wij hebben geen geld dus moeten het doen met financiële steun. Als je de muzikanten niet eens een drankje kan aanbieden, dan houdt het op. Ik wil er verder niet te veel op ingaan. We hebben onze blik gericht op de toekomst en samen met de horeca, centrumondernemers en sponsoren hopen we dat het dit jaar gewoon weer doorgaat. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Draaiboek afgestoft
Het klinkt logisch dat het Gevelconcert tijdens Fabriek Magnifique haar comeback maakt. Toch is dat niet helemaal waar. Bolder begint te lachen: “Ik neem je even mee naar 16 maart toen ik na een spontane ingeving een berichtje plaatste op onze Facebookpagina. Ik wilde eigenlijk polsen of er animo was voor een vierde Gevelconcert. En dat was er. Binnen een uur kwam er een reactie van De Gouden Leeuw. Zij en met name Ben van de Meerakker waren razend enthousiast. Het café koestert warme herinneringen aan de eerste editie.” Het organiserend comité, naast Bolder bestaande uit Dré den Ouden, Pieter van Dieperbeek en muzikaal leider Edwin Pittens, ging in beraad en samen besloten ze om het te doen. Het draaiboek werd afgestoft, regionale muziekverenigingen en blaaskapellen aangeschreven en de organisatie opgestart. “De reacties vanuit de verschillende muziekensembles waren overweldigend. Binnen no time hadden we een gezelschap van ruim 50 muzikanten bij elkaar. Het zijn allemaal blaaskapelinstrumenten. Ook Jan van Hoof (festivaldirecteur Fabriek Magnifique) kreeg lucht van de plannen en nam contact met ons op. Het Gevelconcert past naadloos in het thema ‘Tijd’ van de tiende editie van het Veghelse festival. Ook de ondernemersvereniging Veghel Centrum is enthousiast en willen graag hun steentje bijdragen”, zegt Bolder.

Zwoele zomeravond
En dan heb je nog de locatie. Niet de Markt of De Noordkade, maar de Molenstraat is volgens Bolder de perfecte plek voor het gevelconcert: “De Molenstraat leent zich voor livemuziek. De akoestiek is hier heel goed. Alles moet uit de longetjes komen dus dat is erg belangrijk. We gaan steigers bouwen, zetten muzikanten op het dak en we hopen gebruik te kunnen maken van een paar balkons”, vertelt Bolder terwijl hij al wijzend vanaf het terras van De Gouden Leeuw uitlegt hoe het eruit moet komen te zien. “Verder is De Molenstraat lekker compact. Dat geeft een gezellige sfeer. Hopelijk wordt het een zwoele zomeravond.” De bezoekers hoeven geen stukken van Johann Sebastian Bach te verwachten. “Nee, zeker niet. Je moet meer denken aan bekende meezingers en carnavaleske deuntjes. Gewoon een eenvoudig, maar feestelijk repertoire. Lekker anderhalf uur meelallen dus”, besluit Bolder.
Het Gevelconcert is zaterdagavond 23 juli vanaf een uurtje of 22.00 uur in de Molenstraat. De entree is gratis.

Meer berichten