Kunstenaar Christian van Hedel in de fiets- en voetgangerstunnel in het Julianapark.
Kunstenaar Christian van Hedel in de fiets- en voetgangerstunnel in het Julianapark. Foto:

Tunnel in Julianapark wordt groot kleurrijk schilderij: ‘Volgens mij wordt dit het grootste kunstobject van Veghel’

Algemeen 2.436 keer gelezen

VEGHEL | Veghel krijgt er een groot en kleurrijk kunstwerk bij. Kunstenaar Christian van Hedel gaat de fiets- en voetgangerstunnel in het Julianapark voorzien van een kunstwerk van ruim 500m2. “Op de muren en het plafond ga ik met spuitbussen een groot kleurrijk abstract schilderij maken. Volgens mij wordt dit het grootste kunstobject van Veghel”, aldus Van Hedel.

Illegale graffitispuiters weten de weg naar de tunnel in het Julianapark geregeld te vinden. Met vreemde afbeeldingen en schunnige teksten is de tunnel momenteel flink verloederd. “Bij sommige mensen is er een onveilig gevoel ontstaan. Zeker in de avonduren laten ze de tunnel het liefst links liggen. Met een nieuw mooi en vrolijk kleurend kunstwerk van mijn hand moet er weer een positief gevoel ontstaan bij de mensen die door de tunnel wandelen of fietsen. Ik hoop dat mensen er vrolijk van worden”, vertelt Van Hedel. 

Street art
Tijdens Fabriek Magnifique is Van Hedel bezig met het kunstwerk. Hij wil zijn kennis en kunde graag delen met talentvolle kunstenaars. “Ik zorg eerst voor de lijnen die vlakken gaan creëren. Tijdens Fabriek Magnifique mogen jongeren die geïnteresseerd zijn meehelpen met spuitbussen voor het inkleuren van vlakken. Ze krijgen van mij ook informatie over abstracte kunst en voorlichting over legale en illegale street art.” Van Hedel doet dat in verschillende shifts. Per keer kunnen er drie jonge kunstenaars mee helpen. Aanmelden is niet nodig, geïnteresseerden kunnen gewoon naar de brug in het Veghelse park komen.


Kunstenaar Christian van Hedel in de fiets- en voetgangerstunnel in het Julianapark.

De Veghelse kunstenaar heeft inmiddels contact gehad met Jan van Hoof, artistiek leider van Fabriek Magnifique. “Hij heeft het thema Tijd aangedragen en dat ga ik in het kunstwerk verwerken. Denk daarbij aan een klok of wekker. De mensen die straks door de tunnel gaan, reizen als het ware door één groot schilderij. Het wordt een kleurrijke tijdreis.” Van Hedel gaat er een beetje vanuit dat graffitispuiters zijn kunstwerk straks niet vernielen. “Het is nooit helemaal hufterproof, maar er leeft een erecode onder straatkunstenaars/graffitispuiters. Je spuit en/of verft niet over andermans werk heen. Heb respect voor elkaars werk.” 

Legaal
Het kunstwerk van de Veghelse kunstenaar is helemaal legaal. De werkzaamheden gaan ongeveer een maand duren. In deze maand wordt de tunnel voor doorgaand verkeer versmald. De gemeente gaat zorgdragen voor onderhoud voor de lange termijn. “Vanaf woensdag 13 juli wordt er gestart met de voorbereidingen (reinigen, gronden en vernissen), zodat ik tijdens Fabriek Magnifique aan de gang kan. Het bedrijf ProNed uit Zaltbommel gaat me helpen met de voorbereidingen. Zonder hen zou het mij niet lukken om het allemaal te bekostigen. Samen hopen we tot een mooi eindproduct te komen”, aldus Van Hedel.


De hele tunnel wordt aangepakt. 

Van Hedel wil, als het weer het toelaat, donderdag 21 juli vast te beginnen met zijn kunstwerk. “Het is een flinke klus, maar ik heb er veel zin in. Het is mooi dat ik mijn kunst kan laten zien in de openbare ruimte,” besluit hij. De gemeente start woensdag met het schoonmaken van de tunnel. In totaal heeft Van Hedel 25.000 euro subsidie gekregen om het complete project af te ronden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant