In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden, zoals hier in Veghel.
In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden, zoals hier in Veghel.

Dwars door Meierijstad: In het spoor van het Duits Lijntje

Algemeen 3.036 keer gelezen

VEGHEL | Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtrace´. Deze keer: Station Veghel. 

Ooit was het dagelijkse kost bij Station Veghel: wachtende reizigers en arriverende goederentreinen. Het stationsgebouw stond hier tot in de jaren zestig. De vijf sporen van het emplacement zijn nog aanwezig. Op deze opstelplaats werden tot het begin van de 21e eeuw treinen gerangeerd. Het witte huis op de hoek van de Spoorlaan is een voormalige dienstwoning. Daar tegenover was het stationskoffiehuis gevestigd. 

Emplacement 
Op weinig plekken is de geschiedenis van het Duits Lijntje zo tastbaar als bij dit emplacement. Even verderop langs het spoor staat een wit huis: de voormalige Wachtpost 19. Met de grote zwarte handels werden de spoorbomen bediend. En dankzij de inzet van Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) herinneren de gele locomotief en verschillende wagons ons hier aan vervlogen tijden.

Moord op de stationschef 
Het spoor bracht Veghel veel goeds, maar soms hing er onheil in de lucht. Het is dinsdagavond 2 februari 1904. De van oorsprong Duitse Wilhelm Seiler is al jarenlang thuis in Nederland. Hij werkt als stationschef in Veghel. Toen Wilhelm afgelopen jaar ziek was heeft zijn assistent Janus hem vervangen. Wat Wilhelm niet weet: Janus heeft in die periode een flink geldbedrag achterover gedrukt. En hij is uit op meer.

Smokkelaars
Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje. Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.

In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden, zoals hier in Veghel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant