VIDEO

24-uurs Solexrace Festival: racen, gassen en feesten

  •   keer gelezen

HEESWIJK-DINTHER | 24 uur lang op een Solex racen voor het goede doel. Crossen op een grasmaaier, quad, brommer, crossmotor, auto, vrachtwagen of ander gemotoriseerd voertuig. Een Biercantus. Race-monsters uit tien landen. Het grootste Bruin Café van Nederland. Een speciaal kinderprogramma met onder meer een grote klimtoren, trampolines, luchtkussens, biergoochelaar en optredens. Drie dagen lang shows van zo’n 75 acts (het volledige programma www.24uurssolexrace.nl/programma) op vijf podia en area’s waaronder de gloednieuwe SMÈRRIG Stage. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus staat Heeswijk-Dinther in het teken van de 24-uurs Solexrace Festival, met als slogan: ‘Gas in Heeswijk!’

Organisator Roy van der Heijden steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “In 2020 en 2021 kon het festival niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Daarom pakken we dit jaar extra groots uit met onder meer een xxl-programma van zo’n 75 acts die gedurende drie dagen op vijf podia en area’s komen partyen. Als ik het 24-uurs Solexrace Festival in één woord moet samenvatten is dat: FEEST!”

‘Plaankgas dur 2 cafés en unne stierenstal’
In 2007 werd de eerste editie van de 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther gehouden, toen nog met slechts 17 teams. De opdracht voor de deelnemers was eenvoudig: ‘plaankgas dur 2 cafés en unne stierenstal’. Jazeker: 24 uur lang zoveel mogelijk kilometers over het parcours rijden dat dwars door het hoofdpodium, twee cafés en een stierenstal voerde. Het doel: geld inzamelen voor een goed doel. Vijftien jaar later is de race uitgegroeid tot een volksfeest voor crossers, jong racetalent en vooral voor iedereen die zin heeft in een feestje. Dit jaar hebben meer dan 250 deelnemers zich aangemeld om zoveel mogelijk rondjes te crossen, aangemoedigd door bezoekers die zich vermaken met shows van bands en artiesten, heerlijk eten en drinken, randentertainment en gekkigheid. 


Van der Heijden: “Dit jaar hebben we een gloednieuw parcours: niet meer door de bestaande cafés maar door het grootste bruin café van Nederland - en door de SMÈRRIG Stage. De race start op zaterdag 27 augustus om 17.00 uur á la Le Mans. Dat houdt in dat de deelnemers na het startschot eerst 600 meter over het parcours moeten rennen om bij hun Solex te komen, die allemaal netjes op startnummer staan opgesteld. Er zijn globaal drie soorten deelnemers: de bloedfanatici die strijden voor de beker; deelnemers die voor het goede doel (KiKa) rijden en de teams die voor de originaliteitsprijs strijden en die vooral veel plezier en lol willen maken. De finish is op zondag om 17.00 uur waarna twee uur later de prijsuitreiking volgt.”

Biercantus  
Naast de 24-uurs Solexrace wordt sinds 2012 de Brascross georganiseerd op de aanliggende crossbaan voor deelnemers van 5 jaar of ouder. “In 2012 hadden we acht deelnemers. Dit jaar hebben zo’n 700 deelnemers zich aangemeld. Dat geeft wel aan hoe groot het evenement is geworden. Racebeesten kunnen in verschillende klassen meedoen met bijvoorbeeld een grasmaaier, brommer, crossmotor, auto, vrachtwagen of ander gek gemotoriseerd voertuig. Iedere deelnemer moet verkleed de baan op. Het draait hierbij om originaliteit en niet om snelheid. Tevens is er een modderbak in het parcours waar het publiek verwend wordt met spectaculaire taferelen”, legt Van der Heijden uit.
Na de eerste uitverkochte editie in 2019 wordt ook dit jaar weer de populaire Biercantus georganiseerd op zondagmiddag 28 augustus.

Het complete programma (75 acts gedurende 3 dagen op 5 podia en feest area’s) is te vinden op: www.24uurssolexrace.nl/programma. Daar kunnen ook tickets worden aangeschaft.

Meer berichten