De route 'in het spoor van het Duits Lijntje' is te volgen via deze bordjes.
De route 'in het spoor van het Duits Lijntje' is te volgen via deze bordjes.

Dwars door Meierijstad: in het spoor van het Duits Lijntje

Algemeen 1.516 keer gelezen

VEGHEL | Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtracé. Deze keer: het lospunt voor graantreinen.

Wat een lawaai! En wat een stof! Tot 2001 werden nabij Dorshout honderden graantreinen gelost voor CHV mengvoeders. Als de schuiven onder de wagons werden geopend viel de grondstof voor veevoer in een put onder de spoorlijn. Maïs, cassavemeel, tarwe en gerst: via een ondergronds systeem kwam het in de naastgelegen silotoren terecht.

Franse granen en bloemen
De eerste jaren gebeurde het lossen in de open lucht. Daarna werd een overdekt lospunt gebouwd. Fijn voor personeel en omwonenden. Het scheelde flink in lawaai en stofhinder. Graantreinen uit Frankrijk kwamen via Roosendaal naar Veghel toe. Later reden ook vanuit Rotterdam volle wagons naar hier. In de hoogtijdagen arriveerden dagelijks twee treinen. Met het graan van buitenlandse akkers kwamen ook bloemzaden mee. Die belandden hier soms naast het spoor, waar van alles tot bloei kwam.

Rode vlag
Slechts zeventien kilometer. Dat is de afstand van Boxtel naar Veghel. Het laatste stukje van de reis van de graantrein was niet lang. Maar hij deed er wel ruim een uur over. Dit spoortraject was niet voorzien van een beveiligingssysteem. De maximale snelheid lag daarom laag. Bij onbewaakte overwegen waarschuwde een rangeerder van de trein met een rode vlag het kruisende verkeer. Als het donker was deed hij dat met een lantaarn.

Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje. Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant