Jan Janssen is al jaren voorzitter van Voedselbank Veghel, Uden en Boekel.
Jan Janssen is al jaren voorzitter van Voedselbank Veghel, Uden en Boekel.

Geen zomerdip bij voedselbank: ‘Er moet iets gebeuren, anders gaat het echt goed fout’

Algemeen 1.918 keer gelezen

VEGHEL | De stijgende energieprijzen en de dure boodschappen zorgen ervoor dat er steeds meer mensen aankloppen bij de voedselbank. Ook bij de voedselbank in Veghel zien ze een lichte stijging van het aantal cliënten. “Ik vrees vooral het najaar. Dan gaat de kachel weer aan en gaan mensen de pijn voelen. Er moet iets gebeuren, anders gaat het echt goed fout”, vreest Jan Janssen, voorzitter van de Voedselbank Veghel, Uden en Boekel.

Normaal is het tijdens de zomer een stuk rustiger bij de voedselbank, maar daar is nu niet veel van te merken. De drukte houdt gewoon aan. Janssen: “Er is geen zomerdip. Sterker nog, het is iets drukker dan normaal. We kunnen het op dit moment nog prima behappen. Al zie ik al wel een lichte stijging van het aantal cliënten.”


Jan Janssen voorzitter van Voedselbank Veghel, Uden en Boekel.

Ook de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland ziet een toename. “Die trend is trouwens al begin dit jaar ingezet”, zegt vicevoorzitter Tom Hillemans tegen de NOS. “Maar het gaat nu gewoon door, terwijl er normaal in de zomer altijd minder mensen komen. We zitten al maanden op een groei van zo’n vijf tot tien procent.” NOS meldt dat er nog geen cijfers zijn over de zomer, maar op 30 juni waren er in Nederland 34.000 huishoudens aangewezen op een voedselbank. “Ongeveer 88.000 monden”, aldus Hillemans.

Kachel
Janssen verwacht dat het na de zomer wel een stuk drukker gaat worden. “We moeten onze kop niet in het zand steken. Wanneer het straks kouder wordt, gaat de kachel aan en gaan de maandelijkse kosten omhoog. Dan gaan mensen het echt voelen.” Volgens de voorzitter van de Voedselbank Veghel, Uden en Boekel moet er iets gebeuren. “Ik denk dat de overheid gaat bijspringen. Dat moet ook wel, want anders komen veel mensen in financiële problemen. Er moeten structurele oplossingen komen en daarin moet de overheid een leidende rol spelen”, vindt Janssen.

‘Wij zijn niet de oplossing’
De aanvoer van producten staat ook onder druk. Janssen probeert de voorraden op peil te houden. “Dat lukt aardig, maar het is wel moeilijker dan voorheen. Veel gewassen zijn de afgelopen periode niet geteeld en supermarkten verkopen producten die bijna over de datum zijn veelal zelf met een kortingssticker. Daardoor komen deze producten niet meer bij ons terecht. Bovendien kopen ze nauwgezet in om verspilling tegen te gaan. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar er blijft wel minder over voor de voedselbank. Ik hoop dat de totale detailhandel aan ons blijft denken.”
De Voedselbank Veghel, Uden en Boekel heeft momenteel zo’n vijftig klanten. Janssen verwacht dat dit de komende tijd verder gaat oplopen. Toch mag iedereen die aan de voorwaarden voldoet zich melden bij de voedselbank. “Wij verkopen niemand ‘nee’. Dat is absoluut niet aan de orde, maar zoals gezegd er moet wel een structurele oplossing komen. Wij zijn niet de oplossing”, legt Janssen uit.


De voedselpakketten worden klaargelegd voor uitgifte. 

De voorzitter van de Voedselbank Veghel, Uden en Boekel laat weten dat de samenwerking met de verschillende gemeenten goed is. “Zij bieden goede begeleiding, zowel op het gebied van schuldhulpverlening als hulp bij het isoleren van je woning om de energieprijzen enigszins onder controle te houden. De voedselbank doet meer dan alleen een tas met eten meegeven. Wij proberen ook daadwerkelijk de problemen waar onze cliënten tegenaanlopen op te lossen”, besluit Janssen.

Bedrijven of mensen die de voedselbank willen steunen kunnen contact opnemen via: voedselbankveghel@gmail.com.

Jan Janssen voedselbank
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant