Job Nijhoff is de eigenaar van Hellobier.
Job Nijhoff is de eigenaar van Hellobier. Foto: Marloes Niemeijer Fotografie

IPA wordt steeds toegankelijk en is een ideale combinatie voor de barbecue

Algemeen 760 keer gelezen

VEGHEL | Op het terras, het park of in de achtertuin. Tijdens de zomer wordt er op allerlei plekken bier gedronken. Het India Pale Ale (IPA) biertje is de laatste jaren bezig aan een indrukwekkende opmars. Job Nijhoff, eigenaar van Hellobier in de Proeffabriek op de Noordkade in Veghel, geeft uitleg over wat IPA nu precies is en wanneer we het beste een IPA-biertje kunnen opentrekken.

Veel bierdrinkers denken IPA niet te lusten. IPA, India Pale Ale, is een klassiek Engelse bierstijl die bekend staat om de bittere smaak. Dat stamt uit de tijd dat India kolonie van Engeland was en de Engelsen de soldaten wilden voorzien van bier dat in Engeland werd gebrouwen. Het eerste bier wat zij verscheepten was niet meer drinkbaar op plaats van bestemming. Echter ontdekte ze dat als ze extra hop toevoegen, één van de basis ingrediënten naast water, mout en gist, het bier wel drinkbaar was op plaats van bestemming. Een bijwerking/bijeffect van hop is dat het bier meer bitter maakt. Dit komt door het stofje lupuline dat in de hop zit, wat ongeveer vijftien keer meer bitter wordt als het gekookt wordt tijdens het brouwproces. Veel bierdrinkers houden niet van een bittere smaak en we horen dan ook vaak dat men geen IPA lust. Echter zijn er steeds meer variaties binnen de IPA-stijl wat ervoor zorgt dat een IPA steeds toegankelijker wordt. En een IPA is een ideale combinatie met de barbecue.

Lesje over de variatie in IPA
Klassiek IPA is ongeveer 6 procent met een bovengemiddeld bittere smaak ten opzichte van andere bierstijlen. Maar door de variatie hop en de hoeveelheid ervan varieert de smaak van IPA en daarbij ook de bitterheid.
Er zijn twee termen om in de gaten te houden bij het beoordelen van het alcoholpercentage van een IPA. Staat er session IPA dan betekent dat dat het alcoholpercentage lager is dan gemiddeld. Denk aan 4.5 tot 5.5 procent alcohol. Het tegenovergestelde is Imperial IPA, dat is een hoger alcoholpercentage dan gemiddeld waarbij het alcoholpercentage oploopt tot 8 procent. Imperial IPA kan ook weer aangeduid worden als Double IPA of afgekort DIPA.


Afkortingen van variaties binnen IPA

DIPA
Double IPA waarbij er twee keer meer mout en hop wordt gebruikt waardoor het alcoholpercentage stijgt.

TIPA 
Triple IPA waarbij er drie keer meer mout en hop wordt gebruikt en het alcoholpercentage nog meer stijgt.

QIPA
Quadrupel IPA, Je raadt het al. Vier keer zoveel mout en hop. Dit alcoholpercentage kan stijgen tot wel 12 procent. Erg hoog voor een India Pale Ale. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe zachter de smaak van de IPA.

BIPA
Black IPA waarbij er donkere mout is gebruikt om een IPA een donkere kleur te geven.

WIPA
White IPA waarbij niet alleen gerstemout wordt gebruikt maar ook tarwemout. Dit gebeurt ook bij een witbier of weizen. Door dit bij een IPA te doen krijgt het dus ook de frisse tonen van een witbier en weizen.


Wat is nu de meest toegankelijke variant van IPA? 
Dat is dan toch wel de New England IPA, afgekort NEIPA. Een zeer zacht smakende IPA met romige tonen en smaken van tropisch fruit. Deze variant is ontstaan aan de Oostkust van Amerika. Deze IPA ziet er ook troebel uit wat ontstaat door gebruik van het specifieke hopsoorten.
Ook op de New England IPA zijn dan weer varianten mogelijk. Denk aan een NEDIPA of NETIPA wat staat voor New England Double IPA en New England Tripel IPA. Met de theorieën van hierboven betekent dat een zacht romige en fruitige IPA met hogere alcoholpercentages.

Opvallende trend binnen de bierwereld
Bier in blik, deze ontwikkeling is al een aantal jaren bezig. Steeds meer bieren worden afgevuld op blik. Waarbij men vooral begon met de IPA’s afvullen op blik om de versheid van de hop in het bier te bewaken, worden nu ook steeds meer andere bierstijlen afgevuld op blik.
Er zijn twee redenen waarom blik beter is voor bier dan bier in een fles. Blik laat geen licht en geen zuurstof door. Andere voordelen zijn dat blik makkelijker te recyclen is en een blik van 33 centiliter neemt minder ruimte in beslag dan een fles van 33 centiliter. Dit betekent ook minder ruimte in beslag tijdens transport en opslag van bier. Naar mijn mening worden blikken bier ook steeds mooier ontworpen dan de klassieke flessen. Het zijn ware kunstwerken.
Schrik dus niet van bier in blik maar geniet ervan. En behalve IPA’s zie je ook steeds meer blond, dubbel en tripels op blik of een stevige complexe barrel aged bier.

Dan nog dit
Hellobier is de hele zomer zeven dagen per week geopend op de Noordkade in de Proeffabriek. Behalve in de winkel kun je je bieren ook bestellen in de webshop van Hellobier of genieten van een bierproeverij op locatie. Meer informatie op: www.hellobier.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant