Wethouder Jan van Burgsteden.
Wethouder Jan van Burgsteden.

Discussie over rol wethouder bij omgevingsdialoog

Politiek 907 keer gelezen

VEGHEL | Heeft wethouder Jan van Burgsteden zich wel of niet onrechtmatig begeven op de omgevingsdialoog die restaurant De Helden van Kien op 6 juli in Sint-Oedenrode hield met omwonenden? Dit balletje kwam aan het rollen door politieke partij Hart die stelt dat de wethouder zich tegen de regels in in de procedure mengde. De wethouder is het hier niet mee eens. De gemeente stelt: “Er zijn geen regels in Meierijstad dat een wethouder niet aanwezig mag zijn bij een dergelijke bijeenkomst.” Rob Jansen, eigenaar van het restaurant, vindt dat de rol van de wethouder ‘uit zijn verband wordt getrokken’.

Restaurant De Helden van Kien moet een omgevingsdialoog organiseren voor zij een aanvraag kunnen doen voor uitbreiding van de openingstijden, dit omdat de door hen gewenste aanpassingen een bestemmingsplanwijziging vereisen. Pas daarna kan de gemeente een beslissing nemen. Tijdens een avond die De Helden van Kien hiervoor organiseerde sprak wethouder Jan van Burgsteden (VVD). Zijn aanwezigheid kwam voort uit overleg tussen de gemeente en het restaurant met het doel om omwonenden te informeren over de omgevingsdialoog en de bestemmingsplanprocedure. Het restaurant schrijft in het verslag van die avond: “Jan van Burgsteden (wethouder) vertelt dat hij is opgegroeid in Sint Oedenrode. Hij kent het oude zwembad nog dat hier in het park lag. Hij was in de gemeente Sint Oedenrode al wethouder en had dit dossier in zijn portefeuille en nu in een nieuwe periode in Meierijstad weer.”

‘Inmenging’
Hart stelt echter dat het college pas in de laatste stap van de aanvraagprocedure, na het burgerparticipatieproces, in beeld komt bij de beoordeling van de aanvraag en dat de wethouder hier dus niet aanwezig had mogen zijn. Zij interpreteren de aanwezigheid van de wethouder als inmenging in het proces: “Hier stond een man die schouder aan schouder staat met de eigenaren van de, overigens fraaie, horecazaak.” Hart gemeenteraadslid Laurens van Voorst: “Volgens de regels moet het college zich verre houden van wat voor bemoeienis dan ook in deze fase van de planvorming.” Volgens Van Voorst wekt de wethouder de indruk “van een bestuurder die naast de ondernemer staat en tegenover burgers die de uitbreiding van openingstijden niet zien zitten”. De gemeentewoordvoerder spreekt dit tegen: “De Handreiking burgerparticipatie (waar Hart naar verwijst, red.) is zoals het woord al zegt geen vastgestelde procedure, maar vooral een praktisch handvat voor initiatiefnemers die een omgevingsdialoog willen gaan houden.” Jansen: “Wat steekt is dat de wethouder er slechts tijdens de opening van de avond aanwezig was om vanuit de gemeente de procedure te schetsen en een stukje historie te geven omdat het een beladen thema is.” De aanwezigheid van de wethouder zou dus niet tegen de regels zijn omdat hier geen regels over zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant