Afbeelding
Foto: Mike Bink fotografie

Rondleiding voor mensen met dementie, de kunst van het herinneren

Kunst en cultuur 325 keer gelezen

SCHIJNDEL | Tijdens wereld Alzheimer dag op woensdag 21 september is er een speciale rondleiding langs de kunstcollectie Meierijstad in het RAADhuis in Schijndel. Deze activiteit is speciaal voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Kunstcollectie Meierijstad vertelt: “Tijdens de rondleiding staat het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de kunstwerken tot leven. Kennis van kunst is geen vereiste. Bovenal willen we een ontspannen en inspirerende ochtend bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het thema van deze eerste de kunst van het herinneren-rondleiding is het landschap.” Deze activiteit is gebaseerd op de Onvergetelijk Rondleidingen die in meerdere musea door heel Nederland worden gegeven. “Kunst en cultuur verrassen, verrijken en verbinden. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het in Eindhoven gevestigde Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren.”

Het RAADhuis
In het RAADhuis vind je de gemeentelijke kunstcollectie door het hele gebouw. “De kunst gaat een relatie aan met poëzie en literatuur uit de collectie van de bibliotheek”, aldus de organisatie. “Zo vinden kunstwerken en boeken elkaar onder verschillende thema’s met de gemeenschappelijke noemer: ‘De kunst van het...’. Je treft thema’s aan als de Kunst van het meevoeren, fantaseren, verbinden, kijken, voelen, verwonderen, ontroeren. Elke ruimte heeft een eigen sfeer en spreekt de bezoeker op een andere manier aan. In het RAADhuis kom je op een speelse en toegankelijke manier in aanraking met kunst.”

Praktisch
Deelname aan deze activiteit is gratis. Aanmelden kan via museum@meierijstad.nl, een aanmelding is voor twee personen, iemand met dementie en de mantelzorger.
KunstcollectieMeierijstad.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant