Om het project te bekostigen heeft Willem een crowdfundingsactie opgezet.
Om het project te bekostigen heeft Willem een crowdfundingsactie opgezet. Foto:

Veghelse singer-songwriter gaat voor tweede EP: ‘Energieker en opzwepender’

Algemeen 941 keer gelezen

VEGHEL | Na de release van zijn eerste EP, Room for Growth, in februari van dit jaar heeft de uit Veghel afkomstige Willem Bennenbroek niet stilgezeten. “Voor mijn volgende EP heb ik met verschillende sounds geëxperimenteerd”, vertelt hij. Deze is bijna klaar voor release, maar voordat het zover is moet de muziek gemixt, gemasterd en op vinyl gedrukt worden. Daarom heeft Willem, die zijn muziek uitbrengt onder de naam William Ben, een crowdfundingsactie opgezet.

“Ik heb goede reacties gekregen op mijn vorige release”, vertelt Willem. “Toen het eindelijk mogelijk was hebben we met zijn vieren zoveel mogelijk live optredens gedaan, ten tijde van de release kon dat helaas niet vanwege de coronamaatregelen. De eerste keer dat we de EP live speelden was in De Afzakkerij.” 

Input
Met dezelfde muzikanten die destijds op zijn eerste EP speelden treedt Willem nog steeds op. Hoewel de muziek zijn soloproject is is het natuurlijk altijd fijn om een of meerdere sparringpartners te hebben. Willem beschrijft zijn proces als hij muziek schrijft: “Ik begin in mijn eentje op piano of gitaar. Dan zorg ik dat in ieder geval het skelet en de tekst rond zijn. Daarna ga ik zitten met de producer, Bart van Helvoort. Hij is ook de drummer in de band. Daarna vraag ik af en toe de andere muzikanten erbij om ook hun input te vragen. Ze moeten het tenslotte ook live spelen dus moeten ze het wel leuk vinden.” Die andere muzikanten zijn Rosa van Geffen op gitaar en Cas Habraken op bas.

Experimenteren
Ook tijdens de repetities wordt er geëxperimenteerd. Dat heeft geleid tot een andere stijl dan de vorige EP. “Ik heb veel verschillende sounds geprobeerd. Ik luister ook veel verschillende stijlen dus dan denk je soms, ‘dit is ook leuk om eens te proberen’. Qua sound is deze EP dus wel anders dan de vorige, energieker, kleurrijker, sprankelender, meer pop georiënteerd. De vorige was meer rock. Ik probeer voor mezelf ook uit te vinden wat ik een fijne balans tussen genres vindt en waar ik mee wil experimenteren.”

Opzwepender
In een vorig interview in februari sprak Willem de wens uit om binnen drie jaar op Paaspop te staan en daarna hopelijk door te gaan naar grotere festivals als Pinkpop. In de tussentijd timmert hij aan de weg door op kleinere lokale festivals en poppodia te spelen. “Misschien is deze EP daar wel meer geschikt voor dan de vorige”, bedenkt hij zich. “Hij is energieker en opzwepender.”

Crowdfunding
Om de laatste hand te leggen aan zijn tweede EP probeert Willem nu dus geld op te halen. “Het betekent heel veel voor ons als we een nieuwe EP kunnen maken. Muziek spelen en schrijven is toch wat we het liefste doen. We hopen dat mensen ons daarbij willen helpen, we zijn super dankbaar.” Met het opgehaalde geld wil Willem ook LP’s laten drukken. “Het is toch fijn om iets fysieks te hebben.” Zo’n LP kunnen donateurs ook als tegenprestatie ontvangen als zij een bepaald bedrag doneren. Kijk om te doneren of voor meer informatie en alle tegenprestaties die Willem aanbiedt op VoorDeKunst.nl/projecten/12561-EP-William-Ben. Willem heeft ook een eigen website: WilliamBen.com. Daarnaast is zijn muziek te beluisteren op streamingsdiensten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant