In Leuven stichtte Anna van Asseldonck het Convent van Onze Lieve Vrouw van Presentatie als onderkomen voor studerende arme meisjes.
In Leuven stichtte Anna van Asseldonck het Convent van Onze Lieve Vrouw van Presentatie als onderkomen voor studerende arme meisjes.
FAMILIENAMEN

Van Bredelaar, Van Asseldonk en een Leuvens Begijnhof

Algemeen 1.372 keer gelezen

VEGHEL | Nergens in de regio is de ruimtelijke dynamiek zo groot als in Veghel. Veghelaren zijn immers landmakers. Gedreven door een florerende economie creëerden ze het huidige landschap dat een mengelmoes is van authentiek Meierijs beekdallandschap, ruilverkaveling en verstedelijking. Waar het oude Veghel verdwenen is, zou je verwachten dat haar verhalen ook verloren raakten. Toch dragen mensen in de hele regio via hun familienaam (on)bewust die oude verhalen met zich mee. In deze serie begonnen we met de typische, in Veghel gewortelde familienaam Van den Tillaart. We sluiten af met een andere fameuze familienaam: Van Asseldonk.

Door: Rolf Vonk.

Ooit werd het gebied rond de buurt Driehuizen aangeduid als Bredelaar. Die veldnaam herinnert aan de hoge middeleeuwen toen Veghelaren bossen kapten, waarmee een open weidelandschap van ‘laren’ ontstond. In 1361 wordt ene Wauter van Bredelaer als schepen van Veghel genoemd. Hij bezat goederen op de Bredelaar uit de erfenis van zijn vader Claes. De familienaam Van Bredelaar stierf in de zestiende eeuw uit in mannelijke lijn. Opvallend genoeg is één van de aliasnamen tot op de dag van vandaag bekend: Van Asseldonk. 

Slachtoffer
Het was Wauters zoon Claes van der Asseldonck, alias Van Bredelaer die zich ging vernoemen naar de Udense hoeve ‘Assendonck’. Deze Claes bezat heel wat goederen rond het huidige Mariaheide en bovendien de helft van de Veghelse windmolen. Er is geen verband gevonden tussen deze Claes van Asseldonck en de latere -enorme familie- Van Asseldonk in Veghel. Zij stammen af van Udenaar Jacob Hendrick Jacobs en zijn Veghelse vrouw Mechteld Jan Goort Driessen die rond 1584 op het Beukelaar woonden. Het huis is dan ‘al affgebrandt en tenyet gemaect van de vyant”, waaruit blijkt dat de Van Asseldonks slachtoffer waren van de Staatse brandtochten die de Meierij teisterden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Leuven
Hun nakomelingen boerden echter goed in Veghel. Telgen van de familie belandden in zowat alle Veghelse buurtschappen en latere kerkdorpen en waren met regelmaat bekend als grote boeren die in de loop de eeuwen vele bestuursfuncties bekleedden, van schepen tot gemeenteraadslid en van boerenbondslid tot armmeester. Vanuit Veghel belandde de familienaam in de loop der tijd in vrijwel alle omliggende gemeenten. Opvallend is dat Hendrick van Asseldonk in 1686 via de Veghelse pastoor een verzoek deed aan het begijnhof van Leuven om zijn zoon Antoon in aanmerking te laten komen voor een studiebeurs uit de beurzenstichting van Anna van Asseldonck. Deze Leuvense begijn, was een dochter van de rijke lakenverkoper Cornelis Jan van Asseldonck en Elisabeth van Erp van Ponsendael. Ze bezat in Veghel de Heihoef te Zijtaart die daarna als Asseldonckse Hoef bekend bleef. Uit Anna’s nalatenschap werd een studiebeurs voor arme familieleden uit Erp, Veghel en Sint-Oedenrode gesticht. Voor de studerende arme meisjes liet Anna zelfs een speciaal woonhuis bouwen op het Groot Begijnhof van Leuven, het Convent van Onze Lieve Vrouw van Presentatie. Dankzij Anna’s studiebeurzen kregen arme kinderen kansen die ze anders nooit zouden hebben gehad. Het is echter niet bekend of de in 1686 aangevraagde studiebeurs werd toegekend. Er is namelijk geen familierelatie ontdekt tussen Anna van Asseldonck en de latere Veghelse Van Asseldonken.

Toon van Asseldonk
Bekende van Asseldonken waarvan onomstotelijk vast staat dat ze wél tot deze familie behoren zijn D66-politicus Toon van Asseldonk die onlangs nog waarnemend burgemeester van Grave was en historicus Martien van Asseldonk die met zijn historisch onderzoek de geschiedenis van Veghel in één klap op de kaart zette.

Lidmaatschap of meer weten over de geschiedenis? Kijk op www.vehchele.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant