Goijaarts (uiterst links) samen met de vier initiatiefnemers van de Deelhuisjes.
Goijaarts (uiterst links) samen met de vier initiatiefnemers van de Deelhuisjes. Foto:

Deelhuisjes gaan strijd aan met armoede en voedselverspilling: ‘Alles wordt duurder’

Algemeen 2.436 keer gelezen

VEGHEL | In de Week tegen Voedselverspilling hebben vier Veghelaren een bijzondere actie gelanceerd. Ze gaan deelhuisjes plaatsen op vijf locaties in Veghel. Jeske Leenders, Monique van de Ven, Majida Lakhlifi en Jack de Laat hebben een bijzondere actie gelanceerd. Samen met de inwoners van Veghel willen ze voedselverspilling tegengaan en Veghelaren helpen die het nodig hebben. Woensdagmiddag vond de aftrap van het burgerinitiatief plaats in de Veghelse bibliotheek. 

In de komende weken worden er op vijf verschillende plaatsen in Veghel (zie kader) deelhuisjes geplaatst. Hier kunnen mensen verpakte voeding plaatsen, maar ook meenemen. De Laat legt uit: “Geef wat je kan missen en pak of ruil wat je nodig hebt. Mensen die het kunnen missen helpen mensen die het nodig hebben. Dat is de insteek van ons initiatief. Alles wordt duurder en daar lopen steeds meer mensen tegenaan. Daarom denken we dat dit, helaas, heel hard nodig is voor een steeds grotere groep mede-Veghelaren.” Mieke Bosch is armoedeambassadeur van de gemeente Meierijstad. Zij benadrukt de woorden van De Laat: “Met de stijgende energieprijzen en de boodschappen die duurder zijn geworden, zien we steeds meer mensen in problemen komen met hun financiële huishouding. Een actie als deze kan mensen ertoe aanzetten om hulp te zoeken. Wij kunnen als gemeente veel doen voor deze doelgroep. Dus als je kampt met geldproblemen of bang bent om in financiële problemen te komen, meld je dan bij mij”, roept Bosch op. Door de stijgende energieprijzen dreigen ruim één miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.000 daarvan hebben niet eerder te maken gehad met betalingsproblemen.

Sociale controle
Toch zijn de deelhuisjes er niet alleen voor Veghelaren met een laag inkomen. “De huisjes zijn er voor iedereen. Het is doel is om met z’n allen voedselverspilling tegen te gaan. We gooien veel te veel weg. Wanneer je iets over hebt, kan dat mooi in het deelhuisje worden geplaatst. Zo wordt het niet onnodig verspilt en maken we er iemand anders blij mee. Zo voorkomen we voedselverspilling. Hoe mooi is dat”, vertelt De Laat.
De huisjes komen in de tuin/oprit te staan bij mensen uit de Oranjewijk, Bloemenwijk, De Leest, Veghel-Zuid en in het centrum. Samen met Jeske, Monique, Majida trekt De Laat de kar. Hij werd getriggerd door een vergelijkbaar initiatief in Zeeland, genaamd Deelhuisjes Zeeland. De Laat: “Ik kwam het tegen op Facebook en was meteen verkocht. Geweldig, ik ga dat gewoon in Veghel doen dacht ik meteen. Omdat ik niet veel wist van sociaal werk ben ik gaan praten met Deelhuisjes Zeeland, de buurtadviseur en met Mieke Bosch. Daarna is het balletje gaan rollen. Ik heb veel gesprekken gehad met mensen die ervaring hebben met hulpverlening aan mensen die het hard nodig hebben, van de voedselbank tot schuldhulpverleners. Het enthousiasme bij mij en de andere partijen nam zienderogen toe. Wij zijn hartstikke blij dat de deelhuisjes er daadwerkelijk gaan komen.”


De komende weken wordt er iedere week één Deelhuisje geplaatst totdat ze er allemaal staan.
De huisjes komen op de volgende locaties in Veghel te staan:

Heuvelstraat 30 (staat er al).
Waalstraat 25 (staat er al).
Lelielaan 1a.
Bernardstraat 45.
Van Diemenstraat 12.


De Deelhuisjes komen goed in het zicht te staan. Zo is er altijd sprake van sociale controle. Extra leuk voor de makers. “De Deelhuisjes zijn gemaakt in Schijndel bij werkplaats De Sok van Welzijn de Meierij. Zij zijn hartstikke trots dat het eindresultaat straks te zien in het Veghelse straatbeeld”, weet De Laat.
Wethouder Jan Goijaarts was vorige week woensdag naar de bibliotheek in Veghel gekomen om het eerste huisje te onthullen. Goijaarts is blij met het burgerinitiatief: “Zowel voedselverspilling als armoede heeft onze aandacht. Dit is een prachtig initiatief wat goed past bij deze tijd. Het is hard nodig nu alles duurder wordt”, aldus de wethouder. Goijaarts had speciaal voor de gelegenheid meteen een paar producten meegenomen om in de kast te zetten.

Alcohol
Uit alle contacten die De Laat legde volgde in ieder geval ook een samenwerking met Monique van de Ven van Steunmaatje en met Karin Flisijn van de stichting Samen Sterk voor Meierijstad. Steunmaatje is al een begrip in Veghel wat het helpen van mensen betreft. Samen Sterk voor Meierijstad is ook al heel actief. Zij hebben meerdere neem- geefkasten in Schijndel, eentje in Sint-Oedenrode en een kleinere neem- en geefkast in Veghel, speciaal voor minima.
Het is niet de bedoeling dat er alcohol, bederfelijk voedsel dat in een koelkast bewaard zou moeten worden of andere niet-voedsel gerelateerde spullen in de Deelhuisje worden geplaatst.


Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant