Afbeelding

‘Dit is het beste programma ooit’

Kunst en cultuur 13 keer gelezen
VEGHEL – De nieuw theaterbrochure voor het seizoen 2014/2015 is uit. Met het programma wordt nadrukkelijk een ‘aanval’ gedaan op het bezoekersrecord van vorig jaar. Het aanbod is naast vertrouwd, ook verrassend, gewaagd en innovatief. “Ik zeg het ieder jaar: maar dit is ons beste programma ooit”, stelt theaterdirecteur Yan van der Heijden overtuigd.

[image=278283]

De directeur is benieuwd naar de reacties van ‘zijn’ publiek, maar is er bijna van overtuigd dat het goed wordt ontvangen. “Als theater maak je een ontwikkeling door. Je gaat steeds verder de verdieping in. Het Veghelse publiek staat daar voor open.” De kleine zaal levert hier in positieve zin een bijdrage aan. “Omdat we het qua bezoekersaantallen, tegen de stroom in, goed doen krijgen we ook het vertrouwen van producenten.”
Zoals ieder bedrijf dat wil, wil Van der Heijden ook vernieuwen. “In basis programmeer ik wat mensen wensen. Soms wil ik echter ook vooruitlopen op de troepen en mensen laten proeven aan nieuwe vormen van theater. Het is als het ware een ontdekkingstocht.” In het nieuwe seizoen is er zo aandacht voor circus, beeldend en visueel theater, mime en poppenspel.

Hyacinth Bucket
Tijdens Festival Visuals staat De Blauwe Kei drie voorstellingen in het teken van bijzonder visueel (internationaal) theater. “Dynamisch en experimenteel”, belooft de theaterdirecteur. Dans speelt ook een grote rol in de programmering. Introdans keert terug en voor de jeugd tipt Van der Heijden de voorstelling van ISH. In de aanloop naar de verhuizing naar de Noordkade in 2017 zijn alvast de banden met Justitia Concerten aangehaald. Nieuw is ook het dubbelcabaret in de kleine zaal. Zeer bijzonder is de komst van de 83-jarige actrice Patrica Routledge (wereldberoemd als Hyacinth Bucket) naar Veghel. In de engelstalige voorstelling ‘Admission: one shilling’ neemt zij het publiek mee naar de National Gallery tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ze speelt in Nederland alléén in De Blauwe Kei”, licht Van der Heijden toe.
Maar natuurlijk zijn ook bekende namen en producties terug te zien op het podium van De Blauwe Kei. Traditiegetrouw is er veel aandacht voor toneel. Blij is Van der Heijden met de tragikomedie Koningin Juliana waarvan hij verwacht dat het de toneelhit van het jaar wordt. Tineke Schouten, Paul de Leeuw, Jeans 24, Youp van ’t Hek, Ashton Brothers, Urbanus, Jörgen Raymann & Brainpower, Marc-Marie Huijbregts, Richard Groenendijk, Mark van de Veerdonk en Frank Boeijen; het is slechts een kleine greep uit het bijna overrompelende aanbod.
De seizoensopening wordt op 8 oktober spectaculair verzorgd door Les Ballets Trockadero De Monte Carlo. Het balletgezelschap bestaat enkel uit mannen, maar zijn allemaal ‘verkleed’ als vrouw.

Vrienden van De Blauwe Kei hebben de eerste keus bij het maken van een reservering. Zij kregen het programma gisterenavond voorgeschoteld. Vanaf maandag 28 april zijn kaarten in de losse verkoop verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.blauwekei.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant