Afbeelding

Raad Veghel neemt historisch besluit

Politiek 64 keer gelezen
VEGHEL - Met twintig stemmen vóór en twee tegen heeft de gemeenteraad van Veghel 'ja' gezegd tegen de vorming van een cultuurcluster aan de Noordkade in Veghel. Alleen de éénmansfracties van Gemeentebelangveghe! (GBV) en TEL stemden tegen.

[image=209360]

Onder andere het CDA sprak het vertrouwen uit in de plannen rondom het cultuurcluster op de Noordkade. “Wij zijn blij dat na de vaststelling de eerste stappen gezet kunnen worden”, zegt Theo Raijmakers. Kees Vugts, Hart voor Veghel beaamt dit en is blij dat er ‘concreet zicht is op het jongerencentrum’. Henske Gloudemans (VVD) zegt voorstander te zijn van deze investering in Veghel, “ik spreek het vertrouwen uit dat op basis van een goede fundering vervolgstappen worden gezet en dat er regelmatig een bespreking met de raad is.”
De eenmansfracties TEL en Gemeentebelang Veghe! (GBV) zijn als enige tegen het cultuurcluster op de Noordkade. “Als we eenmaal A zeggen, moeten we ook B zeggen om het te laten slagen”, spreekt Robert Elbertse (TEL) zijn zorgen uit. Hij vergeleek het plan met 'het kopen van een Ferrari omdat dat wel mooi staat in de straat'. Hij diende een motie in om de rekenkamercommissie een second opinion te vragen over het financiële vervolg. Wethouder Jan van Burgsteden stelt dat ‘ alles transparant wordt voorgedragen en dat deze motie dus niet nodig is.” De motie werd verworpen door de raad. Gemeentebelang Veghe! is duidelijk: “GBV gaat niet mee in deze sprong in het diepe zonder reddingsvest en zwemdiploma”, zegt Harrie Verwegen.
Partij Oerlemans zegt in te willen stemmen met het besluitontwerp, “het is goed voor de aantrekkingskracht van Veghel.” Dat er een bedrag uit het budget van Masterplan Veghel nodig is, wil ze voor deze ene keer goedkeuren. Ook Democratisch Dorpsbelang (DDB) valt over de bezuinigingstaakstelling om € 162.250,- te dekken uit het Masterplan Veghel Centrum 2030. DDB dient een motie in om de bezuinigingstaakstelling te handhaven. De motie kon niet rekenen op veel medestand. Henske Gloudemans (VVD) noemde het zelfs een ‘bom onder het voorstel’. De motie werd verworpen.
In eerste instantie wordt op het voormalige CHV-terrein het jongerencentrum gevestigd. Later volgen stapsgewijs MiK, Pieter Brueghel en De Compagnie. Hiervoor moet de raad aan het einde van dit jaar nog krediet vrijmaken. Het is de bedoeling dat ook theater De Blauwe Kei zich uiteindelijk aan de haven vestigt.
Jongeren reageren op Twitter verheugd dat de kogel voor een eigen jongerencentrum eindelijk door de kerk is. Mathieu Ogay van de Jongerenraad stelt 'hard aan de slag te gaan met inrichten van het jongerencentrum. Hulp van alle jongeren is welkom!' tweet hij.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant