Afbeelding

Contract zandwinning de Kuilen verlengd

Politiek 113 keer gelezen
MILL – Even leek het er in de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert op dat het verlengen van het contract rond de zandwinning door Zandexplotiatie Mill (ZEM) in de waterpartij de Kuilen een heet hangijzer zou worden, maar toen de balans werd opgemaakt, passeerde het voorstel unaniem de raad.

[image=213645]

De verlenging met drie jaar tot eind 2015 is een gevolg van de teruggevallen vraag naar zand als gevolg van de economische malaise, waardoor ZEM vertraging heeft opgelopen bij het ontzanden van de plas.

Discussie
Het was CDA-raadslid Carel van Genugten die het nodige stof deed opwaaien door te stellen dat het college “geen diepgaand onderzoek” had gedaan (inzake de diepte van de ontzandingen) en dat dit nadelig had uitgepakt “in de onderhandelingspositie ten opzichte van ZEM”. Recente ‘nieuwe feiten’ van de CDA’er werden gepareerd met technische gegevens van wethouder Jos van den Boogaart. “Ik bestrijd ten zeerste dat ik de raad onvolledig heb geënformeerd”, sprak de wethouder. Na een ‘welles-nietes spel’, waarbij het raadslid en de wethouder voet bij stuk hielden, werd overgegaan tot de orde van de dag.
Albert de Mayer (Dorpslijst Langenboom) en Sjors van Kempen (VKP) toonden zich volledig verrast. “We hebben alles in exensis besproken in de commissie en nu komt het CDA-standpunt als een duveltje uit een doosje.” Erik Rietveld (AB’90) was wat milder, maar kwalificeerde de actie van Van Genugten als “geen fantastische gang van zaken”.
Toen het op stemmen aankwam, kreeg het collegevoorstel alle vijftien raadsleden achter zich. En zo kan ZEM zijn werkzaamheden in de Kuilen met drie jaar verlengen tot eind 2015. Voorwaarden zijn dat er een plan van aanpak bij de provincie Brabant wordt ingediend en dat een wijziging van de ontgrondingsvergunning wordt doorgevoerd. Verder ontvangt de gemeente vanaf 2013 tot het einde van de werkzaamheden inkomsten uit het gebruik van depot (3000 euro/ha per jaar), welke middelen worden toegevoegd aan de reserve de Kuilen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant