Afbeelding

‘Geen solidariteit met werkenden’

Politiek 43 keer gelezen
VEGHEL – VVD en TEL dienden donderdag tevergeefs een amendement in om luxe uit de bijzondere bijstand te halen. De gemeenteraad stemde, met uitzondering van de VVD, in met de verordening gemeentelijk minimabeleid.

[image=131688]

VVD-fractievoorzitter Margriet Bräuner vindt het niet te verkroppen dat werkende mensen door de bezuinigingen stevig in de portemonnee worden getroffen en luxe zaken achterwege moeten laten, terwijl dit soort uitgaven in de bijzondere bijstand nog wél worden vergoed. “De VVD vindt dit niet getuigen van solidariteit met de werkenden”, aldus Bräuner. Anita Oerlemans (Partij Oerlemans) kon zich helemaal niet vinden in de redenering van de VVD. “Ik ben juist blij dat in deze moeilijke tijden het minimabeleid in Veghel overeind blijft. Veel mensen hebben een inkomen dat nauwelijks voldoende is om rond te komen, laat staan om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten. Sociale uitsluiting. Dat is te gek voor woorden! Dan is een vergoeding die een bezoekje aan het theater, bioscoop of museum mogelijk maakt, heel welkom.” Bräuner pareerde: “En dat kunt u met droge ogen uitleggen aan de gemeenschap? Je haalt geld weg bij mensen die werken, om voor anderen leuke dingen mogelijk te maken.”

Verkeerd signaal
De overige raadsleden hoorden de discussie tussen Bräuner en Oerlemans rustig aan. DDB-raadslid Marie-José van de Graaf stelde dat haar partij kan instemmen met het aangepaste minimabeleid. “We moeten er voor waken geld over de balk te gooien, maar het is een voortzetting van bestaand beleid en de aanvragen worden aangescherpt. Mensen moeten achteraf hun uitgaven verantwoorden. Dat vindt DDB voldoende.” Een visie die ook Hart voor Veghel, CDA en Gemeentebelangveghe! waren toegedaan. Wethouder Caroline van den Elsen adviseerde niet in te stemmen met het amendement. “Anders is er geen eenduidigheid meer. Bovendien is de regeling al versoberd.”
Wat Margriet Bräuner waarschijnlijk vooraf al vermoedde gebeurde vervolgens ook, het amendement haalde bakzeil. “Het signaal dat je hiermee afgeeft aan de werkenden is en blijft verkeerd.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant