Wijkraad Kern West niet gelukkig met handelen gemeente Veghel (Foto: Peter Kuijpers).
Wijkraad Kern West niet gelukkig met handelen gemeente Veghel (Foto: Peter Kuijpers).
UPDATE

'Noodopvang Veghel: omwonenden en wijkraad onvoldoende betrokken en niet serieus genomen'

Algemeen 448 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Veghel heeft verbaasd gereageerd om de ingezonden brief van Dirk Lammers. "Er is wel degelijk naar bewoners en omwonenden geluisterd", laat wethouder Jan Goijaarts weten. Lees de complete reactie van wethouder Goijaarts in de Stadskrant Veghel van woensdag 24 februari.


Dirk Lammers, voorzitter Wijkraad Kern West, namens de bewonersgroep Vijverwijk:

"In diverse media is het beeld ontstaan dat het college in Veghel goed heeft geluisterd naar de inbreng van omwonenden en belanghebbenden. Deze berichtgeving staat in schril contrast tot de beleving van veel omwonenden. Het college en de raad hebben feitelijk geen ruimte tot inspraak gegeven, noch draagvlak gepeild voor de nu snel genomen beslissing. Alleen een informatieavond is er georganiseerd waar burgers terecht konden met vragen. Vragen die vaak niet, onvoldoende of tegenstrijdig werden beantwoord. Wijkraad Kern-West en een vertegenwoordiging van omwonenden hebben hierover bij de gemeente aan de bel getrokken. Tevergeefs.

Onvrede
Dat de informatieavond op 25 januari rustig en zonder incidenten verlopen is betekent niet dat het college hieruit de conclusie mag trekken dat er onder de Veghelaren voldoende draagvlak is voor de realisatie van de noodopvang in deze omvang en op deze locatie. Vraag is of de inloopavond representatief is gelet op de 500 aanmeldingen op het totaal van ruim 37.000 Veghelaren. Dit geringe aantal komt mede doordat Veel bewoners het gevoel hadden dat zij niet waren uitgenodigd op de inloopavond aangezien zij niet direct aanwonende zijn van de betreffende locatie. Gelet op de centrale ligging van het ziekenhuisterrein, route naar scholen, zorgvoorzieningen, winkels en sportvoorzieningen, hebben Veghelaren uit de gehele gemeente direct met de effecten van de besluitvorming te maken.

Ongenoegen en zorg
Wijkraad Kern-West en een vertegenwoordiging van omwonenden hebben gezamenlijk hun ongenoegen en zorg over het proces in een brief kenbaar gemaakt wat leidde tot een gesprek met het college. Hoewel beide wethouders in het gesprek hebben aangegeven dat het besluit nog geen 'gelopen race' zou zijn en de inbreng van de Wijkraad en omwonenden serieus zou worden gewogen, hebben onze inspanningen niet mogen baten. Op dinsdagochtend om half elf lag de brief met het genomen besluit reeds bij alle omwonenden in de bus. Opmerkelijk, aangezien de collegevergadering diezelfde ochtend plaatsvond. Kennelijk is het college te bevreesd voor Heesche taferelen en hebben ze te weinig vertrouwen in de Veghelse burger om deze dialoog waardig met elkaar aan te gaan. Daarmee mist het college een kans om burgerparticipatie op de juiste manier te laten plaats vinden. Wijkraad Kern West ziet deze rode draad ook bij meerdere projecten terugkomen en stelt vraagtekens of burgerparticipatie binnen de gemeente Veghel wel geslaagd is.

Constructief overleg
We blijven aandringen op constructief overleg met de gemeente. Om de vinger aan de pols te houden wat betreft de onderhandelingen met het COA over de duur van de opvang, de samenstelling van de groep vluchtelingen, de wijze waarop invulling wordt gegeven aan dagbesteding van vluchtelingen en aan het garanderen van veiligheid. Maar ook ten aanzien van de sloop van het oude ziekenhuis direct daarna. Dat vraagt om een college dat zijn burgers serieus neemt, open informatie deelt, echt luistert en helder en eerlijk communiceert over het proces en de besluitvorming. Alleen dan kan er sprake zijn van een goede burgerparticipatie en kan Veghel de noodopvang dragen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant