Afbeelding

De Noordkade in Ierse sferen tijdens 'An Irish Day'

Algemeen 140 keer gelezen

VEGHEL | De Kabelgat Ramblers houdt op zondag 20 maart een bijzonder evenement op de Noordkade in Veghel. Het belooft een muzikale middag te worden die helemaal in het teken staat van 'An Irish Day'. "We hebben het groots aangepakt", vertelt Jos van Deursen van het Veghelse mannenkoor.

Het programma oogt uitgebreid en veelzijdig. Iets waar Jos trots op is. "Het evenement duurt toch van 11.00 uur tot 18.00 uur. Een programma samenstellen voor een hele middag kost best veel tijd en moeite, maar volgens mij is het goed gelukt", vertelt hij. De dag begint om 11.00 uur in de Industry Bioscoop met de waargebeurde speelfilm Fifty Dead Man Walking (16+). Daarna barst vanaf 12.00 uur het muzikale gedeelte los. De hele middag treden er acht verschillende shantykoren op verdeeld over vier podia. De podia zijn verspreid over de hele Noordkade, net zoals de andere activiteiten plaatsvinden op allerlei verschillende locaties op de Noordkade. Naast de shantykoren is er ook een optreden van de Ierse Folkband 4Square en zijn er drie gratis muzikale workshops. Met Jef van den Broeck leert men Bohdran spelen. De bodhran is een Ierse lijsttrommel. Micky Wijnen geeft een workshop Ierse dans en treedt later zelf ook op met de Scoil Rince A Ghrá. Marc van Daal laat op zijn beurt bezoekers kennismaken met een Ierse doedelzak. Marc is Uilleannpiper en weet alles te vertellen over dit instrument.
Op een Iers getint feest kan de alcohol natuurlijk niet ontbreken. Er is een workshop whisky proeven. Kaarten daarvoor zijn te verkrijgen bij Gall & Gall in Veghel en kosten 25 euro. De proeverij, onder begeleiding van Gerard Spaans, kan op twee momenten worden gevolgd. Verder laten de Ramblers hun eigen biertje brouwen in de Stadsbrouwerij Vleeghel. "Geïnspireerd op het wereldberoemde Guinness. Het is zondag te koop bij Wittern, De Afzakkerij en er zijn sixpacks te verkrijgen bij de Stadsbrouwerij", laat Jos weten. Vanaf 17.00 uur sluiten de Kabelgat Ramblers zelf de middag in stijl af. Het mannenkoor is trouwens nog op zoek naar versterking. "We zijn nu met 22 en willen groeien naar 25. Het zou mooi zijn als er drie nieuwe leden bijkomen waaronder iemand die viool speelt. Daarnaast zoeken we een nieuwe dirigent. Dat mag overigens best een vrouw zijn", glimlacht Jos.



Vergunning
Het is de bedoeling dat het evenement om de twee jaar wordt gehouden. Dat wil overigens niet zeggen dat de Kabelgat Ramblers volgend jaar niets willen organiseren. "Het liefst verzorgen we in de tussen jaren een programma in het centrum van Veghel. Het is alleen de vraag in welke hoedanigheid. Een vergunning om op straat te zingen is niet te betalen." Jos hoopt wellicht op medewerking van de gemeente Veghel al zijn er ook alternatieven. "Het kan ook zijn dat we de kroegen pakken. Iets waar we de komende tijd over gaan nadenken." Als Jos maandag wakker wordt dan hoopt hij terug te blikken op een succesvol evenement. "Tussen de 1000 en 1500 bezoekers zou mooi zijn. Het enthousiasme waar ik opstuit is groot."

Het precieze programma, inclusief de bijbehorende tijden, is terug te vinden op: www.kabelgatramblers.nl. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant