Trainer John Janssen van VV Heijen: 'Impact van overlijden Jan de Valk was echt gigantisch.' (foto: Diana Derks)
Trainer John Janssen van VV Heijen: 'Impact van overlijden Jan de Valk was echt gigantisch.' (foto: Diana Derks)

John Janssen: 'Zou grote smet zijn als Heijen zou degraderen'

Voetbal 74 keer gelezen

HEIJEN | Het interview met John Janssen (48) is gepland om 19.00 uur als de VV Heijen-trainer niet veel later terugbelt: of het interview misschien een uurtje vroeger kan? Janssen geeft op dinsdagavonden altijd keeperstraining voordat hij met de eerste selectie van de vierdeklasser aan de slag gaat. Dat wil hij ook deze keer liever niet laten schieten. Het tekent de bevlogenheid van Janssen. "Ik geniet ervan om op het veld te staan en spelers beter maken. Dat vind ik het mooiste wat er is."

Door Rein Verweijen

Janssen neemt komende zomer na vier seizoenen afscheid als hoofdtrainer van de Noord-Limburgse club. Van het rechterrijtje in de vijfde klasse is Heijen opgeklommen tot de vierde klasse – vorig seizoen haalde het team van Janssen zelfs de nacompetitie voor promotie. "Toen ik hier in mijn eerste seizoen kwam, heb ik tegen de jongens gezegd: ik wil als kleine club in de regio een dusdanige ontwikkeling doormaken dat wij op hetzelfde niveau komen als Milsbeek, Olympia'18 en Achates. Op dat moment keken de jongens me aan alsof ze het in Keulen hoorden donderen, maar ik moet zeggen dat het aardig gelukt is. Het niveauverschil is bijna weg. Daarom zou het voor mij ook een grote smet zijn als we dit seizoen degraderen."

Jan de Valk
Heijen won in 2016 nog geen enkele wedstrijd. Afgelopen zondag werd zelfs een smadelijke nederlaag geleden bij het nog puntloze Merselo (2-1) waardoor de rode streep steeds dichterbij komt. De prestaties in het nieuwe jaar kunnen niet los worden gezien van het overlijden van leider Jan de Valk. De clubman en vader van Heijen-aanvoerder Nick de Valk overleed vijf weken geleden. "De impact was echt gigantisch", zegt Janssen. "Tegen Constantia (de eerste wedstrijd na het overlijden van De Valk, red.) ben ik tijdens de bespreking tussen de jongens in gaan zitten en heb ik een groot hart op het whiteboard getekend en gezegd: 'we spelen vandaag met het hart, wij spelen voor Jan'. De wedstrijd verliep ook nog redelijk goed, bij rust stond het 1-1, alleen na de 2-1 en 3-1 voor Constantia was het gewoon op bij mijn jongens. Maar ik ben super trots op de manier waarop we daar gevoetbald hebben, écht met het hart."

Techniektraining
Aanstaande zondag tegen SIOL en op paaszaterdag tegen Montagnards kunnen de Noord-Limburgers een flinke stap zetten richting lijfsbehoud. Bij overwinningen op beide directe concurrenten laat Janssen Heijen vrijwel zeker achter in de vierde klasse. In Overloon, bij eersteklasser SSS'18, wordt hij volgend seizoen trainer van de A1. Daarnaast gaat hij er ook jeugdtrainers begeleiden en techniektrainingen verzorgen. "Techniektraining gebeurt heel vaak alleen in de jongste jeugd, terwijl het eigenlijk cruciaal is dat iets wat vroeg wordt ingezet op latere leeftijd een vervolg krijgt", vertelt Janssen gepassioneerd over zijn stokpaardje. "Ik denk dat we in Nederland te veel tactisch trainen. Ik kan heel mooie looplijnen voor onze rechtsbuiten verzinnen, maar als een ander niet over de techniek beschikt om de bal bij hem te krijgen houdt alles op."

Geen stap terug
Janssen, die in het verleden al eens jeugdtrainer was bij Helmond Sport, ziet de gang naar de jeugd van SSS'18 niet als een stap terug. "Als ik ergens een uitdaging in zie, maakt het in zekere zin niet zoveel uit op welk niveau het is. Ik moet er iets neer kunnen zetten."
In Heijen lijkt dat in ieder geval aardig te zijn gelukt. Niet voor niets blijft de coach met zijn voetbalschool na zijn vertrek op sportpark De Heikamp actief.

Stand vierde klasse G:
1.            SV Milsbeek    14-36
2.            Constantia    18-36
3.            Excellent               17-33 
4.            HBV                      17-31
5.            Juliana Mill           17-29
6.            Olympia'18        18-26
7.            Achates               16-25
8.            Montagnards    16-22
9.             DSV                     17-19 
10.         Heijen                    17-17
11.         SV Oostrum         15-16
12.         EWC'46                  17-16
13.         SIOL                      16-14
14.         Merselo                16-3

Programma:
Oostrum    -    Olympia'18
Heijen        -    SIOL
Montagnards    -    Merselo
EWC'46        -    DSV
Constantia    -    Achates
Juliana        -    Milsbeek
HBV        -    Excellent
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant