Finney (L) en Jasmijn (R) worden persoonlijk assistent tijdens TEDxVeghel.
Finney (L) en Jasmijn (R) worden persoonlijk assistent tijdens TEDxVeghel.

Samenwerking Zwijsen en TEDxVeghel: 'Het bedrijfsleven zou meer moeten investeren in Veghelse havo en vwo scholieren'

Algemeen 862 keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College in Veghel heeft zich verbonden aan TEDxVeghel. De school ziet een samenwerking met het evenement op 10 juni op de Noordkade, waar 'sprekers de speech van hun leven geven', helemaal zitten. "Het wordt een samenwerking met kansen voor beide partijen", aldus de rector van het Zwijsen Anita O'Connor.


Finney (L) en Jasmijn (R) worden persoonlijk assistent tijdens TEDxVeghel.

Ellen Minkels, initiatiefnemer van het sprekersevent, ziet de samenwerking met het Zwijsen als een perfecte verbinding. "We verbinden de scholieren met de sprekers en het publiek. Ze worden voor een dag getransformeerd in een personal assistent (pa). Het is absoluut geen meeloopdag." Er wordt een script opgesteld over wat er allemaal moet gebeuren en welke taken de leerlingen meekrijgen. Na afloop krijgen ze de kans om vragen te stellen. "De kop mag eraf dus het mogen kritische vragen zijn. De scholieren zijn ook journalist voor een dag, want ik wil eigenlijk dat ze alles opschrijven en delen met vrienden en familie." Anita vertelt dat de leerlingen niet willekeurig worden gekozen. "Ze kunnen zich opgeven en daarbij moeten ze goed beargumenteren waarom ze mee willen doen." 

'Mooie ervaring'
TEDxVeghel wil in totaal tussen de 50 en 100 leerlingen van het Zwijsen uitnodigingen als personal assistent. Finney van Asseldonk (13) en Jasmijn Kanters (16) zijn twee van die leerlingen die zich direct opgaven. "Ik wil veel leren. Tijdens zo'n evenement kan ik veel zien en natuurlijk moeilijke vragen stellen aan de persoon met wie ik optrek", motiveert Finney zijn keuze om zich op te geven. Jasmijn is het met hem eens. "Het verdiepen in TED en het assisteren van een persoon lijkt me erg leuk", verwacht ze. De TEDxVeghel-familie groeit ondertussen gestaag. Steeds meer bedrijven verbinden zich aan het evenement. Voor Anita een vanzelfsprekendheid. "Het is een mooie ervaring en je komt ergens binnen waar normaal de deur niet zo makkelijk opengaat." Daar zit ook een pijnpuntje waar de Veghelse middelbare school tegenaan loopt.

'Er vertrekken groeibriljantjes'
De rector, zelf woonachtig in Oss, kijkt met veel bewondering naar het Veghelse bedrijfsleven. Toch zijn er dingen die volgens haar beter kunnen en misschien wel moeten. "Het contact tussen het bedrijfsleven en de school is minimaal. We doen ons best, maar de ervaring leert dat het lastig is om binnen te komen. Die knop moet om. Het bedrijfsleven zou meer moeten investeren in de Veghelse havo en vwo scholieren." Anita geeft als voorbeeld een schoolverlater met drie tienen op zijn eindlijst. "Zo'n jongen staat niet op de radar van de Veghelse bedrijven. Dat is ontzettend jammer." Conrector Jacqueline vult aan: "Dat is toch vreemd? Er vertrekken hier groeibriljantjes die later lastig zijn om vast te leggen."

Anita O'Connor, Jasmijn Kanters en Ellen Minkels zijn druk in gesprek.

Blijvende herinnering
Het slotwoord is aan Finney en Jasmijn. Wanneer is voor hun de dag eigenlijk geslaagd? "Als ik al mijn vragen hebben kunnen stellen. Stiekem hoop ik te worden gekoppeld aan iemand uit de technieksector", zegt Finney die een extra vak natuurwetenschappen volgt op de Fast Lane vwo-afdeling. Dat lijkt bij dezen geregeld. Jasmijn wil iets leren en het naar haar zin hebben. "Het moet een blijvende herinnering worden . Eentje waar ik later met tevredenheid op terugblik."

Lees het hele verhaal in de Stadskrant Veghel van 16 maart.

Finney (L) en Jasmijn (R) worden persoonlijk assistent tijdens TEDxVeghel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant