Hanneke Ketelaars van De Krekel bij Peter Kuijpers in de studio van Skyline
Hanneke Ketelaars van De Krekel bij Peter Kuijpers in de studio van Skyline

Op Tennispark De Krekel gaan prestatie en recreatie prima samen

Sport 570 keer gelezen

MARIAHEIDE | Wie Tennispark De Krekel zegt, zegt Hanneke Ketelaars. De inmiddels 41-jarige ex-toptennisster is zo ongeveer letterlijk een kind van de bloeiende vereniging en nog steeds eigenaresse van heel het gebeuren. Als 'gezicht' van de club maakt ze lange dagen maar dat is ze inmiddels wel gewoon. We spreken met haar over de actuele stand van zaken.

Door: Willy Rooyakkers

Hanneke Ketelaars vindt het nog steeds leuk  om door alles en iedereen op het park constant te worden aangesproken. Ketelaars: "Dat hoort erbij. Dit is een job die je zeven dagen in de week moet doen, ik ben hier praktisch altijd en ook mijn ouders helpen nog steeds mee soms. Maar ik vind het ook fijn dat ze me aanspreken want daardoor krijg ik informatie waar ik iets mee kan doen. Dat kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld iemand indelen in een trainingsgroepje of misschien een maatje voor ze zoeken."

Clay-tech

Begonnen met een paar privé-baantjes in de achtertuin van haar ouders is Hanneke Ketelaars inmiddels eigenaresse van een prachtig groot park. Nog steeds bijna achter haar huis, dat wel. De zogezegde tuin is echter nogal groot geworden en ligt bezaaid met schitterende tennisvelden.  Er wordt voornamelijk gespeeld op kunstgras maar tegenwoordig is er ook een clay-tech baan. "Dat benadert het gravel tot bijna honderd procent. Trainers uit de top willen daar graag les op geven." Dat laatste aspect legt De Krekel ondertussen geen windeieren. Mede omdat er inmiddels ook een schitterende indoorcombinatie is gebouwd is toptrainster, en net als Ketelaars ook ex-kampioene, Olga Kalyuzhnaya in Mariaheide neergestreken met haar toptalenten. "Ja dat Olga hier gekomen is vind ik natuurlijk erg leuk. Het geeft onze club toch een injectie. Er zijn maar weinig van dit soort faciliteiten waar dit soort mensen prima kunnen werken. Ze komen van heinde en verre hier naar toe. Zo traint ook Indy de Vroome (nationaal toptalent, toegetreden bij de profs – wr) tegenwoordig hier bij Olga. Of ik zelf ook training geef? Ja, maar dan meer de peuters, dat is leuk." Door al die externe aanwas is De Krekel in de top veel sterker geworden qua niveau. "We hebben competitieteams waar mensen vanaf niveau één inzitten. Zelf doe ik ook mee in het eerste team op zondag, we zijn actief in de tweede klasse." Voor de goede orde: dat is voor een tennisclubje hier uit de buurt een erg hoog niveau. Hanneke Ketelaars weet uit ervaring dat het voor de talenten zelf ook goed is als ze ergens vast kunnen trainen. "Dan heb je een thuisbasis. Dat is altijd prettig."

Hardcourt

In de indoorhal liggen twee hardcourtbanen naar Amerikaans model. "Ze zijn inderdaad precies hetzelfde als die je in Amerika veel ziet. In Australië zie je ze ook bij de Australian Open maar daar is de coating, de toplaag, iets langzamer gemaakt dan wat ze in Amerika veelal doen. Ik vind het heerlijk om er zelf ook op te spelen. Vooral 's-Morgens vroeg om half acht of zo, dan is mijn hoofd nog lekker leeg en sta ik heerlijk te slaan. Ik ben natuurlijk ook verwend dat ik vroeger in de winter ook altijd binnenspeelde. Toen had je nog geen kunstgras en speelde je in de zomer op gravel. Die afwisseling vond ik fijn. In de winter lekker binnen en dan als het mooi weer werd dan was het ook weer leuk om naar buiten te mogen." Overigens zeggen tennisexperts dat het slecht is voor de jeugd dat er tegenwoordig in Nederland veel op kunstgras wordt gespeeld. Hanneke Ketelaars is het daar niet helemaal mee eens. "Nee, ik denk daar toch anders over. Ik denk dat kunstgras op zich een prima ondergrond is. De bond zet qua training echter duidelijk in op gravel."

Junior-senior toernooi en Open dag

De belangrijkste tak van de club blijft ondanks bovenstaande verhaal toch nog dat hele peloton van enthousiaste recreanten. Afgelopen zondag organiseerde de club nog een junior-senior invitatiedag. "Dat is enorm gezellig. Jeugdleden mogen dan een ouder iemand uitnodigen om samen een toernooitje mee te spelen. Dat kunnen ooms en tantes zijn maar we krijgen soms ook opa's en oma's op de baan. Heel leuk." Aanstaande zondag staat er weer iets leuks op het programma. De Krekel organiseert een open dag. "Tussen tien en elf kunnen kinderen hier vrijblijvend komen rondkijken, we hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk jeugd hier komt tennissen." Ondanks dat de club met 900 leden zeker niet de kleinste is blijven nieuwe tennisvrienden altijd welkom. "Zeker bij de jeugd is er altijd plaats voor nieuwe leden. Daar zijn we blij mee." Zelfs bij De Krekel is het bestand aan jeugdleden namelijk wat teruggelopen. Wie bij de club komt kan in ieder geval altijd blijven rekenen op de persoonlijke steun van de eigenaresse zelf. Ze heeft alweer plannen te over voor de toekomst, stilzitten is niet echt haar ding. "We hebben weer wat grond aangekocht wat we zeker gaan inzetten ten behoeve van sport en recreatie. De precieze invulling zal nog volgen."

Fleur Gobes

Wat leuk is om te vermelden nog is dat het 13-jarige jeugdlid Fleur Gobes uit Uden door de bondscoach bij het rolstoeltennis is geselecteerd voor zijn keurkorps. Volgende week op deze plek meer over deze opmerkelijke sportsters uit Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant