Joyce van der Leest: 'Zaterdag gaat het gebeuren' (Foto: www.peterkuijpers.nl)
Joyce van der Leest: 'Zaterdag gaat het gebeuren' (Foto: www.peterkuijpers.nl)

'Full House' zaterdag bij zaalfinale Korfbal in Eindhoven

Sport 163 keer gelezen

NULAND – Het wordt weer een compleet 'gekkenhuis' aan de Aalsterweg in Sporthal Zuid in Eindhoven. Komende zaterdag strijden Be Quick uit Nuland en het Erpse Korfrakkers om de Nederlandse titel vrouwenkorfbal. Tweeduizend uitgedoste en kabaal makende getrouwen zorgen voor een Zuid-Europees sfeertje.

Door: Peter Kuijpers

Korfbal is als zaalsport het meest geliefd en heeft bijna bij alle beoefenaars en trainers de voorkeur. Be Quick uit Nuland staat sinds mensenheugenis voor het eerst in deze prestigieuze finale. Tegenstander is het Erpse Korfrakkers dat deze eeuw een vaste verschijning is als het finales betreft. Aanvoerder van Be Quick is Joyce van der Leest (25) en voor haar kan het niet snel genoeg zaterdag worden: Van der Leest: "Daar kijken wij en heel het dorp hier naar uit. Als je hoort wat er allemaal georganiseerd wordt dat is echt geweldig. Ben wel vaak wezen kijken, maar nu spelen wij er zelf, dat is toch geweldig. We hebben zo vaak al kruisfinales gespeeld en iedere keer ging het net mis, nu is het gelukt en staan wij er als Be Quick zaterdag."

Blauwe variant
Joyce woont samen met geen onbekende: Joris Razenberg, flankverdediger van succesvolle O.S.S.'20, waar broer Rik van der Leest de doelman is. Kleine wereld uit het dorp Nuland waar het gezegde: 'ons kent ons' wel heel toepasselijk is. "Als je ziet wat de club aan het regelen is en wat wij als speelsters niet mogen weten. Ze hebben ook al een speciale facebookpagina aangemaakt. Korfrakkers heeft natuurlijk de oranje leeuw, maar hier hebben ze gezocht naar een blauwe variant en die huppelt vrolijk langs de tribunes zaterdag. Onze trainer (Alf van den Enden) heeft zeker een plannetje om Korfakkers aan te pakken, het zou echt waanzinnig zijn om daar zaterdag te winnen." Bussen en heel veel auto's rijden zaterdag vanuit Nuland richting Eindhoven. Eenzelfde stroom zal zeker uit Erp komen. Ook al lijkt het zo gewoon en heb je deze palmares al verschillende malen in de prijzenkast staan: de zaalfinale winnen is het ultieme, zelfs al heet je club Korfrakkers.



Alf van den Enden: 'De schotklok en trainers hebben het korfbal vernieuwd' (Foto's Peter Kuijpers)

Alf van den Enden
Voor trainer Alf van den Enden van Be Quick is de zaalfinale geen onbekend iets. Zowel als toeschouwer of als coach van een finalist was hij vaak aanwezig. Van den Enden: "De vier clubs in kruisfinales lagen deze keer niet ver van elkaar. Korfrakkers was qua scoren nog het beste van die vier. DDW is een club die alsmaar aan het groeien is dat zag je wel." Diverse ontwikkelingen in het korfbal hebben tot deze verbetering bijgedragen. "Dat klopt. Zeker de ontwikkeling van de trainers en de invoering van de schotklok. Zat laatst naar PSV – Groningen te kijken waar PSV met 0-2 voorstond en op die voorsprong kon leunen. Daar zou een schotklok ook een verbetering zijn geweest. Het verplicht je tot aanvallende voetbal, hup over de middenlijn en niet meer terug. Ons doel bij Be Quick was deze finale te halen. Dat is gelukt dus sowieso al een hoogtepunt. Zaterdag zien we wel, we leven als team enorm naar deze mooie happening toe", zegt coach Alf van den Enden.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant