Illustratie van de N77, gezien vanaf knooppunt Rijkevoort in de richting Uden/Mill.
Illustratie van de N77, gezien vanaf knooppunt Rijkevoort in de richting Uden/Mill.

'Acht kans op een N77 op 80 tot 90 procent'

Verkeer en vervoer 238 keer gelezen

RIJKEVOORT/UDEN | Fractievoorzitters uit het Land van Cuijk, de Kop van Noord-Limburg en Statenleden uit Brabant en Limburg zijn onlangs bij elkaar gekomen voor een besloten netwerkbijeenkomst over het doortrekken van de A77. Daaruit is naar voren gekeken dat een nieuwe provinciale weg - N77 - de beste kans van slagen heeft. "Ik acht de kans op een N77 op tachtig tot negentig procent", vertelt Liesbeth van Heeswijk, die namens VVD Cuijk aanwezig was bij de netwerkbijeenkomst.

Behalve veel VVD-politici waren commissieleden, leden van de Young Talent Group en politici uit Mill en Sint Hubert aanwezig op de bijeenkomst, die bedoeld was om te lobbyen voor een optimale oost-westverbinding. Binnen het Gebiedsgerichte Aanpak (GGA)-overleg heeft het alle aandacht. "Want het is geen VVD-feestje", benadrukt Van Heeswijk. "Er is al langer een breed draagvlak voor een goede oost-westverbinding en nu ook meer politieke eensgezindheid. Tijdens het overleg werd duidelijk dat een A-weg (snelweg) geen reële optie is. Dat gaat te lang duren en kost teveel. Een N-weg, met mogelijk een herprioritering van bestaande wegen, lijkt wel reëel. Deze provinciale wegen kosten minder en zijn sneller aangelegd doordat het Rijk zich er niet tegenaan hoeft te bemoeien. Dan is een 100 kilometer-weg ook mogelijk. "

Gedragen en realistisch
"Vanuit de provincie is de opdracht duidelijk: kom zo snel mogelijk met een gedragen en realistisch plan. Nu is er budget." Van Heeswijk doelt op de beschikbare (GGA-)middelen bij de provincie Noord-Brabant voor de realisatie van een N77. Voor verkeer en vervoer is het budget in 2016 en 2017 bijna 31 miljoen euro. "Het gaat over een nieuwe N77, een tracé van 16 kilometer dat vanaf het knooppunt Rijkevoort (A77/A73) nagenoeg in één rechte weg naar Uden leidt. Het is goed dat er nu eindelijk op regionaal niveau samengewerkt wordt. De gemeente Cuijk heeft een paar jaren geleden het besluit genomen om een lusje (randweg) om Haps te leggen. Zeker nu men buiten de eigen gemeentegrenzen durft te kijken, lijkt deze beslissing op zijn zachtst gezegd erg kortzichtig. Er zijn toch meer dan 20 miljoen euro's mee gemoeid. Het kan zomaar zijn dat we dadelijk een randweg en een stukje verderop een N-weg hebben. Zes jaar geleden hebben we al gevraagd om een onderzoek naar de herprioritering van de (provinciale) wegen om de (meerdere) problemen zo efficiënt, goedkoop en snel mogelijk uit te kunnen voeren. Zonde dat er nu pas oog voor is. Het had veel ellende kunnen voorkomen."
Momenteel wordt een haalbaarheidsonderzoek in opdracht van de AgriFood Capital uitgevoerd door vier studenten van de HAN. "Zij onderzoeken doorstroming, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Eind juni worden verslag en conclusies gepresenteerd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant