De hoofdlocatie is dit jaar het Julianapark (Foto: Arno Lucas).
De hoofdlocatie is dit jaar het Julianapark (Foto: Arno Lucas).

'Fabriek Magnifique wordt een indrukwekkend festival'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het besluit van de organisatie van Fabriek Magnifique maakt veel los. De directie besloot dat er dit jaar 'slechts' een compact festival komt. Dit omdat er minder geld te besteden was dan voorzien. Teleurstelling maakte echter snel plaats voor opborrelende initiatieven vanuit de gemeenschap. Velen reikten FM de helpende hand, de ondernemers op de Markt boden aan 'hun festival' te adopteren, het cultuurcluster met de ondernemers op de Noordkade laten zich ook niet onbetuigd en meer plannen kunnen nog volgen.

De organisatie van FM kwam direct nadat het besluit voor een compact festival was genomen voor een flinke uitdaging te staan. Het festival belooft, ondanks alle geruchten, nog steeds een indrukwekkend festival te worden, zo verzekert de organisatie. Met het Julianapark als Global Factory en mooie grote projecten op het Heilig Hartplein en twee binnenlocaties op de Noordkade. De vergunning die aan Fabriek Magnifique was verstrekt ging echter ook over de Markt, de Molenstraat, Veghel Centrum en Noordkade-Buiten. Een nieuwe vergunning afgeven of de vergunning overdragen is niet zomaar mogelijk. FM is daarop direct in actie gekomen met een 'adoptie-concept'. Dat stelt andere partijen in staat om binnen de vergunning van Fabriek Magnifique zelfstandige activiteiten neer te zetten. Zolang die maar in de lijn liggen van wat FM op die locaties had voorzien.
De uitwerking van die concepten had de nodige haast. Het festival nadert immers met rasse schreden. Na het eerste overleg met de gemeente Veghel deed FM naar alle betrokken partijen onmiddellijk een voorstel. Nadat de organisatie vervolgens een definitieve uitwerking aan de gemeente voorlegde aarzelde die niet en gaf snel groen licht. Daardoor heeft de organisatie nu de ruimte om initiatieven van andere partijen toe te laten.

'Geen spijt'
Zo ziet het er naar uit dat er op de Markt een festival gaat komen op 22, 23 en 24 juli. De data waarop FM ook onder eigen vlag en auspiciën haar festival in Veghel realiseert. De daadkracht van de marktpartijen staat daar borg voor. Bart Buijs, zakelijk leider van Fabriek Magnifique is daarover vol lof. "Maar ook de gemeente heeft zich doortastend opgesteld. Je komt er alleen als je samen optrekt in zo'n situatie. Die overigens twee kanten heeft. Want wie goed kijkt, ziet nu dat het festival inderdaad van vele partijen en van heel Veghel is. Nu het erop aankomt ontstaat er een nieuw concept om de continuïteit van het festival te borgen. Daar kun je, juist naar de toekomst, heel constructief mee omgaan. Ik heb geen spijt van ons besluit, al kwam het wat laat." Ook Jan van Hoof, artistiek leider van het festival, kan zijn geluk niet op. "De Markt mag niet ontbreken op het festival. Maar ook partijen op andere locaties waar nu nog geen concreet alternatief is ontstaan, hopen wij nog te kunnen omarmen." Zo kan het dus lopen. Want gingen er vorige week nog geruchten dat het onzeker was of het festival doorging, nog geen week later hebben marktpartijen, de gemeente en Fabriek Magnifique de boel weer behoorlijk op de rit.

FM16 vindt plaats op 22, 23 en 24 juli. De hoofdlocatie is het Julianapark. Daarnaast zijn er projecten op de parkeerplaats van de Markt, op het Vaticaan, het HH-plein, in de Malerij en de Verlaadloods. De ondernemers aan de Molenstraat voeren nog overleg. De toegang tot het festival is gratis.

Meer berichten