column

Onderhoudsdrang

  •   keer gelezen

Met hoge snelheid een berg afdalen en vervolgens wat bij moeten remmen is normaal gesproken geen enkel probleem. Voor mij ook niet. Tot afgelopen weekend. Toen kwam ik er achter dat met de schijfremmen van mijn mountainbike de signalen van zo'n beetje alle hulpdiensten feilloos na te bootsen waren.
Op bultjes in het Sauerland trok ik alle aandacht als ik bergafwaarts de remhendels beroerde. Rechts uiteraard het meest om Rio-duikelingen te voorkomen. De reacties waren wisselend. Er werd geschrokken gereageerd, maar ook misprijzend. Een enkeling schoot in de lach bij het zien van mijn 'ik-kan-er-ook-niets-aan-doen-houding'. Sportieve collega-fietsers keken vooral meewarig naar mijn fietsmerk, terwijl ik toch echt wel een fatsoenlijk karretje onder de bips heb. Vind ik. Blij dat niemand mij daar kende, maar evengoed niet happig op zoveel bekijks, nam ik mij voor in de nabije toekomst nóg meer aan fietsonderhoud te gaan doen.

Bij thuiskomst werd meteen de onderhoudsdaad bij het woord gevoegd: op naar Empella in Uden! Heen fietsend, terug wandelend via het Duits Lijntje. Had ik een week eerder ook al gedaan. Toen verliep de terugtocht tót Mariaheide voortvarend omdat de gemeente Uden blijkbaar wel een maaimachine beschikbaar heeft om het mooie wandelpad dat het Duits Lijntje inmiddels geworden is, open te houden. Van Mariaheide tot aan de A-50 toegangsweg in Veghel hebben brandnetels en bramenstruiken (waarvan ik alleen de bramen 'lekker' vind) echter de overhand gekregen. Wandelt niet prettig met korte broek en lage schoenen. Ter hoogte van Stravers Torenkranen zag ik al dat de jungle van een week eerder nog niet begaanbaar was gemaakt. Besloot niet opnieuw op expeditie te gaan en nam de route via het 'centrum'.

Een stroom auto's golfde door het dorp vanwege werk aan de A-50. Voor de wat oudere Mariaheidenaren lijken 'oude tijden' even te herleven. Hoe ze het ervaren? Geen idee. Twee pubers passeerden mij. De een tutterend aan een blikje Monster energydrank en een gelijknamig Monster-shirt aan, duidelijk zwaarlijviger dan zijn fietsmaatje. Moest denken aan Albert Hein dat stopt met de verkoop van Monster, maar (hoe hypocriet) huismerk Basic en Red Bull wél in de schappen houdt. Waarom? Huismerkbelangen? En dankzij Max Verstappen verkoopt Red Bull natuurlijk als een dolle. Zou Max trouwens ook wel eens last van piepende schijfremmen hebben? Mariaheide wel! Niet leuk wandelen daar. Sauerland…Duits Lijntje… Verder mijmerend besloot ik een kapmes te gaan scoren. De fiets moet tenslotte ook weer opgehaald worden…


Door: Hans van der Wijst
 

Meer berichten