Afbeelding

Bedankt!

Algemeen 1.726 keer gelezen

Of het een gevolg was van de kwakkelende winter, regenachtigheid, hoge temperaturen, gebrek aan concrete buitenactiviteiten, een gevolg van beschikbare vrije tijd? Ben er nog niet achter.

Zeker is dat het tot nu toe nooit écht in mijn systeem heeft gezeten. Mogelijk wel aangeboren, want mijn moeder had er steevast last van. En niet zo weinig ook! Als het bij haar toesloeg moest de rest van het gezin wachten tot de bui weer over was. Via mijn vader kan het nooit in mijn DNA beland zijn. Die was er allergisch voor. Later begreep ik dat hij dat voortreffelijk kon acteren. En dat in een tijd dat allergieën nog allerminst 'normaal waren zoals nu'. Toen mijn moeder overigens achter vaders opmerkelijk acteerprestaties kwam werd haar - waarschijnlijk erfelijke - drang zienderogen minder. Niemand heeft last gehad van die afname. Ook mijn twee zussen hebben - voor zover ik weet - nooit 'last' gehad van de kriebels die mij onlangs zo onverwachts overvielen.

Volgens de overlevering bovendien veel te vroeg in het jaar. Hoe ik dat weet? Wikipedia! Daar werden mijn onbestendige gevoelens en gedachten omschreven als een gevalletje voorjaarsschoonmaak: 'Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch - kamer voor kamer - ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard. Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk'.

Moet wel bekennen dat mijn voorjaarsschoonmaak beperkt bleef tot slechts één kamertje. Wel mijn meest bewerkelijke! Systematisch ging de bezem door ruim vijftig jaar herinneringen, archieven en allerhande prullaria. En zwáár dat het was! Want wat durf je nu weg te gooien? Ik begrijp nu waar ik door 'overvallen' ben: 'Ontspulling'. Een nieuwe tendens. Mensen willen minder spullen en meer rust. Nederlanders lijken minimalistischer geworden. Prima toch?!
En - o ja – ik las ook over de Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo (Japanse opruimgoeroe). Over het toepassen van haar opruimmethode en daar 'blij van worden'. Als je begint te ruimen moet je namelijk steeds de vraag stellen: 'Word ik hier blij van?' Hadden items een positief effect op je leven? Houden! Zo niet: wegdoen! Maar let op: eerst moet je dat item bedanken.

Dat u het weet als de ontspulling, organizing of voorjaarsschoonmaak toeslaat: weggooien betekent bedanken!...

P.s. Koester uw Druppel!

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant