Afbeelding

In memoriam: afscheid van een kleurrijke vrouw

Algemeen 6.506 keer gelezen

VEGHEL | José de Boer is vorige week op 67-jarige leeftijd overleden. Het afscheid José was afgelopen zaterdag, 19 januari, in het Huis van Troost in Veghel. Nabestaanden waren in groten getale bijeen gekomen om José een laatste eer te bewijzen.

Een krachtige, kleurrijke vrouw. Een bevlogen vrijwilliger met grenzeloze energie, maar vooral een uitbundige, lieve moeder en oma, zorgzaam voor iedereen. Zo herinneren de nabestaanden José de Boer-Meijer. Ze vervulde in haar leven talloze maatschappelijke rollen en zette zich daarbij met tomeloze, onophoudelijke energie in voor haar medemens. Zo was ze van grote betekenis voor Dementievriendelijk Veghel, vervulde ze geruime tijd de rol van bestuurslid en vicevoorzitter van de afdeling Alzheimer Nederland Oss-Uden-Meierijstad (ze zette onder andere het Alzheimercafé op) en leverde ze belangrijke bijdrages aan de ontwikkeling van onder meer Atelier Bijzonder Ontmoeten, Doolhof en het project Vergeet Niet Te Eten.

PieterBrueghelHuis heeft net de Godshuizenprijs gewonnen. José de Boer staat helemaal links. 

Ook het in 2017 geopende PieterBrueghelHuis had er zonder José nooit zo uitgezien als vandaag de dag het geval is. "José was vanaf het allereerste uur van grote betekenis voor het PieterBrueghelHuis", vertelt Myriam Simons (mede-initiatiefnemer PieterBrueghelHuis). "Met haar ondernemende geest, tomeloze energie, kennis, ervaring en heerlijke out-of-the-box ideeën gaf José kleur en invulling aan het PieterBrueghelHuis."

Bevlogenheid en passie
Ook onder andere Corine de Sterke (Alzheimerafdeling Veghel-Uden), Marieke Kersten (gemeente Meierijstad), Pieter van Dieperbeek (Adviesraad Sociaal Domein) en Frits Sanders (Lid van de kennisgroep WMO van de ASD Meierijstad en lid van de stuurgroep Dementievriendelijk Veghel) komen woorden tekort om José te karakteriseren. Haar enthousiasme, gedrevenheid, creativiteit, torenhoge ambitie, verbindingskracht, bevlogenheid, passie en vastberadenheid vormen een rode draad in hun herinneringen.

Trots en liefde
Een van de grootste uitdagingen in het leven van José ontstond toen haar man Kees ziek werd. José herkende onmiddellijk het ziektebeeld waarmee ze in haar leven al zo vaak te maken kreeg: Alzheimer. Met toewijding, trots en oneindige liefde slaagde ze erin Kees' laatste levensfase meer dan waardig vorm te geven.

Prachtig gedachtengoed
"Met het overlijden van José valt er een grote leegte", aldus Esther de Bie (ONS Welzijn). "We zullen haar enthousiasme missen, net als haar gedrevenheid om de wereld een stukje mooier te maken, vooral voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. We gaan er alles aan doen om haar prachtige gedachtengoed voort te zetten."

PieterBrueghelHuis heeft net de Godshuizenprijs gewonnen. José de Boer staat helemaal links.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant