Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

'Ik heb het mooiste vak van de wereld'

Algemeen 1.239 keer gelezen

Burgemeester Kees van Rooij heeft er weer een drukke week opzitten. Drie zaken sprongen er wat hem betreft uit.

Energietransitie
Allereerst het overleg met het college van B en W van 's-Hertogenbosch. Samen met zijn wethouders sprak Van Rooij met de Bossche collega's over de regionale samenwerking en de gemeenschappelijke kansen. "Je praat over hoe de samenwerking verloopt, maar zeker ook hoe deze kan worden verbeterd. Samen zoek je naar matches en wissel je ervaringen uit, bijvoorbeeld op het gebied van de hele energietransitie. Waar lopen ze in Den Bosch tegenaan en hoe gaan we dit samen oppakken. Wat loopt er goed en waar moeten we harder aantrekken. Ook het windmolenpark is ter sprake gekomen. Hoe hebben ze dit in Den Bosch opgepakt en vormgegeven." Van Rooij vindt het belangrijk om met andere gemeenten in gesprek te blijven. "Waar kunnen we elkaar versterken. Het is goed om te kijken hoe we samen kunnen werken bij gezamenlijke ambities. Zo kunnen we de positie van Meierijstad verder versterken."

Toekomst
Woensdagochtend toog de burgemeester in alle vroegte naar de Veghelse basisschool De Vijfmaster. Daar las hij voor in groep 1/2 a en b. "De kinderen en de school vonden het leuk dat ik op bezoek kwam. Zoiets wordt enorm gewaardeerd. Als gemeente vinden we het belangrijk om ons te presenteren naar de scholen toe. Daarom lazen alle collegeleden voor op een school." Over zijn opvolging hoeft Van Rooij zich geen zorgen te maken. Toen hij de leerlingen van De Vijfmaster vroeg wie er burgemeester wil worden, gingen er tientallen vingers omhoog. "De toekomst is dus gewaarborgd."

Buitengebied
Als onderdeel van het project 'Vitaal Buitengebied' ging de burgemeester op vrijdag samen met raadsleden op excursie door het buitengebied van Meierijstad. Insteek van deze rondgang was op locatie en in het veld indrukken opdoen en informatie vergaren. De agrariërs kwamen zelf aan het woord en vertelden over hun bedrijfssituatie, maar ook over de toekomstplannen. "Raadsleden krijgen zo een nog beter beeld van wat er speelt in het buitengebied. Tegen welke dilemma's lopen de ondernemers in het buitengebied aan? De raadsleden gingen in gesprek met de agrariërs en er ontstonden meteen discussies. De problemen en uitdagingen worden ineens heel concreet als je op locatie bent." HeGe Groenten en Fruit uit Sint-Oedenrode was een van de bedrijven die afgelopen vrijdag werd bezocht. "Dat is een grote internationale speler. Zij hebben te maken met bodemziektes en de afnemers willen zuivere producten. Hoe pakken ze dit aan en wat kan er wel en wat kan er niet op milieugebied. Dat zijn dingen die we samen hebben besproken."

Schakelen
Drie compleet verschillende activiteiten dus. Regionale belangen en lokale belangen. Onderwijs, de jeugd en het milieu en de natuur. Het kwam allemaal voorbij. "Je moet snel en veel schakelen, dat is iets wat een burgemeester veel doet. Daarom heb ik ook het mooiste vak van de wereld", besluit burgemeester Van Rooij.

Bellen met de Burgemeester
De rubriek Bellen met de Burgemeester keert vanaf deze week wekelijks terug in de Stadskrant Veghel. Na het afscheid van Ina Adema is de rubriek gestopt, maar vanaf deze week wordt Bellen met de Burgemeester weer nieuw leven ingeblazen. Burgemeester Kees van Rooij vertelt wat hem zoal bezighoudt. "Ik wil graag een inkijkje geven in mijn werk en duiden waarom ik dingen doe. Door zo'n rubriek blijft de lezer op de hoogte van wat er zich achter de schermen afspeelt", aldus Van Rooij. De rubriek is een coproductie tussen Stadskrant Veghel, MooiRooi en MooiSchijndel. In alle drie de kranten is het verhaal te lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant