Vlaming Koen Janssen speelt de hoofdrol in het stuk Zuster Motor. De repetities verlopen voorspoedig.
Vlaming Koen Janssen speelt de hoofdrol in het stuk Zuster Motor. De repetities verlopen voorspoedig. Foto: Oscar Nijst

'Het moet vroeger moeilijk geweest zijn om als vrouw te leven'

Algemeen 764 keer gelezen

VEGHEL | Zuster Motor, zo heet de nieuwe voorstelling van Het Groote Hoofd. De theatervoorstelling wordt twaalf keer gespeeld in twee weken en dat allemaal op dezelfde locatie: De Walsmalerij III op de Veghelse Noordkade. Jan en Anny van Hoof, het artistieke hart van Het Groote Hoofd, spreken van een 'spektakel dat je niet wil missen'. De hoofdrol wordt vertolkt door de Vlaming Koen Janssen.

Koen kruipt in de huid van Zuster Motor. Het spelen van een vrouw vindt hij geweldig. "I'm very much in touch with my feminine inside", lacht hij. Dan serieus: "Ik ben niet zo bezig met het feit dat ik een vrouw speel. Ik vind het heerlijk." Via de auteur van het stuk, Herman van de Wijdeven, kwam hij in contact met regisseuse Anny.
Het bleek een goede match. "Herman dacht dat de hoofdrol in Zuster Motor iets voor mij was en liet mij het script lezen. Het sprak me meteen aan. Anny en ik kenden elkaar niet. De eerste ontmoeting was een beetje zoals de eerste schooldag. De klik was er echter meteen en de repetities verlopen voorspoedig." Anny vult aan: "Ik heb geen seconde getwijfeld aan de keuze voor Koen. Herman is als een broer voor mij en wij werken al jaren samen. We voelen elkaar goed aan. Ook in het geval van Koen dus", vertelt ze.

Wat vind je mooi aan het verhaal?
Koen: "Een klein gegeven uit het verleden komt tot een soort universaliteit. Specifiek raakte mij heel erg het verhaal hoe het leven van deze vrouw (Zuster Motor red.) eigenlijk bestaat uit een aaneenschakeling van motten in haar gezicht krijgen. Dat viel me meteen op. Het moet vroeger moeilijk geweest zijn om als vrouw te leven. Natuurlijk is er heel veel veranderd, maar de vrouw wordt in veel gevallen nog steeds als minder dan de man gezien. Dat is eigenaardig en fascinerend. In heel veel kleine dingen komt seksisme terug. Ik vind het goed dat men hiermee wordt geconfronteerd. De voorstelling zet je aan het denken en is te projecteren op het heden."

Wat is er eigenlijk fundamenteel veranderd in al die jaren en wat zegt dat over het heden?
Koen: "Het heden verschilt weinig met het verleden. Of in ieder geval veel minder dan wij graag denken. Natuurlijk is er veel vooruitgang in de positie van de vrouw en dat is positief, alleen misschien overschatten wij die vooruitgang wel. Hoelang is de positie van de vrouw al zoals hij nu is? De man staat er toch 'boven'. We gaan dat niet in een paar jaartjes oplossen. Wat het probleem is? Dat weet ik ook niet. Het is fascinerend dat zoiets in stand wordt gehouden. Misschien hebben er een hoop mensen die erbij gebaat zijn veel te zeggen. Ze zeggen wel eens als mannen zouden moesten bevallen, was er allang iets uitgevonden wat de pijn zou verzachten. Ik denk dat je dat als metafoor kan gebruiken voor de positie van de man en de vrouw."

Zijn er scenes in de voorstelling die eruit springen?
Koen (na lang nadenken): "Eigenlijk niet. Het hele stuk is fascinerend en het verhaal raakt mij constant. De meandering van het een naar het ander is heel erg leuk."

Toeters en bellen
Anny is heel erg blij met Koen. "Het heeft eigenlijk gewoon te maken met wat hij kan. Koen kan echt spelen, zonder dat hij toeters en bellen nodig heeft. Ik hou van acteurs die geconcentreerd spelen en daardoor een hele wereld tevoorschijn kunnen toveren en dat allemaal met alleen hun lijf en stem. Koen kan dat en daarom is hij gemaakt voor dit stuk en voor het Groote Hoofd", zegt ze vol bewondering. Koen wordt er een beetje verlegen van: "Bedankt Anny", glimlacht hij.

Spektakel
De première van de gloednieuwe voorstelling van Het Groote Hoofd is op donderdag 23 mei. Dan volgen er twaalf voorstellingen. De laatste is op zondag 9 juni. Per voorstelling kunnen er zo'n 200 bezoekers in de zaal. "De voorstelling wordt nooit meer herhaald, dus grijp je kans. Je wil dit spektakel niet missen", besluit Anny.

Meer informatie over Het Groote Hoofd is te vinden op: www.hetgrootehoofd.nl. Kaartjes kopen voor Zuster Motor kan via de website van De Blauwe Kei: www.blauwekei.nl. Op vrijdag 31 mei is er, voorafgaand aan de voorstelling, gelegenheid om een inleiding op Zuster Motor door de regisseur mee te maken. Op zaterdag 8 juni is er een nabespreking met het publiek naar aanleiding van de voorstelling.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant