Barbara Sol (R) en Gertrude van den Elzen (L) gaan de komende periode vaker samenwerken.
Barbara Sol (R) en Gertrude van den Elzen (L) gaan de komende periode vaker samenwerken.

'De meeste leerlingen vinden het prettig om in alle rust te studeren'

Algemeen 959 keer gelezen

VEGHEL | Terwijl de eindexamenleerlingen van het Zwijsen College zich zwoegend door de examens heen slaan, blikken Barbara Sol (locatiedirecteur van het Zwijsen) en Gertrude van den Elzen (locatiemanager Bibliotheken Meierijstad) terug op een succesvol experiment. In de Veghelse bibliotheek zijn van 7 tot en met 20 mei, overdag én 's avonds, ruimtes beschikbaar om te studeren. "Ik hoop dat dit een gewoonte wordt", aldus Gertrude.

Door: Ties van Dooren.

Het studeren in een bibliotheek is natuurlijk niks nieuws. In de grote steden weten studenten de weg naar de bibliotheek makkelijk te vinden. In Veghel is dat anders. Het Zwijsen en de Veghelse bibliotheek vonden dat het tijd was om daar verandering in te brengen. 'Waarom gebeurt dat niet hier?', vroegen ze zich hardop af. Het Centraal Examen bleek de uitgelezen kans om leerlingen naar de bieb te trekken. "Dat is gelukt", zegt Gertrude blij. "Hoeveel is moeilijk te zeggen, bovendien gaan we door tot de 20ste. Daarna volgt een evaluatie, maar hier gaan we verder mee", verzekert ze. Barbara knikt: "Daar sluit ik me volledig bij aan. Bij ons op school hebben we geen stilteruimtes voor grote aantallen leerlingen. Het is voor leerlingen soms lastig om een rustig plekje te vinden. De bieb is een perfecte uitvalsbasis. Het is een andere omgeving en dat kan zeer prettig voelen." De locatiedirecteur van het Zwijsen heeft contact gehad met de leerlingenraad. "Zij waren razend enthousiast. Natuurlijk kan het altijd beter, maar we gaan hier sowieso mee verder. Onze ambitie is om de samenwerking tussen het Zwijsen en de bibliotheek te intensiveren."

Netflix
Zowel Barbara als Gertrude zien dat er vanaf dag één gebruik wordt gemaakt van het aanbod. Ze snappen ergens wel hoe dat komt. "Het is een fijne, rustige en prikkelarme omgeving", vertelt Gertrude. Barbara vult aan: "Jongeren hebben te maken met enorm veel prikkels en zijn daar vaak gevoelig voor. Denk aan alle social mediakanalen en de ontelbare series op Netflix. In de bibliotheek is het rustig. Bovendien is er iemand aanwezig, bijvoorbeeld een gepensioneerde leraar, die een oogje in het zeil houdt. De leerlingen moeten er wel iets mee opschieten."
De raadszaal op de eerste verdieping is ingericht als stiltezaal waar de telefoon niet aan staat en waar niet gepraat mag worden. In de andere ruimtes in de bibliotheek mag wel rustig samengewerkt worden. "De raadszaal is het populairst. Ook al iets wat we niet verwacht hadden. De meeste leerlingen vinden het dus prettig om in alle rust te studeren", legt Barbara uit.

Vervolg
Gertrude is blij met al deze ontwikkelingen. Ze benadrukt dat niet alleen leerlingen van het Zwijsen welkom zijn in de bieb. "De bibliotheek is een openbare ruimte. Je bent tot niets verplicht en iedereen is welkom. Veel mensen realiseren zich dat niet."
De locatiemanager Bibliotheken Meierijstad hoopt in de toekomst vaker leerlingen en studenten te mogen verwelkomen. "Het zou mooi zijn als het een gewoonte wordt. Dat het voor jongeren vanzelfsprekend is om naar de bieb te komen. Voor mij is deze samenwerking zeer geslaagd. Op naar een vervolg", besluit Gertrude.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant