De nieuwe vlag wappert boven de hoofdrolspelers van afgelopen woensdag. Ook burgemeester Kees van Rooij (uiterst links) was aanwezig.
De nieuwe vlag wappert boven de hoofdrolspelers van afgelopen woensdag. Ook burgemeester Kees van Rooij (uiterst links) was aanwezig.

Nieuwe gemeentevlag: 'Aansprekende, kleurrijke en historisch verantwoorde vlag'

Algemeen 1.623 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad heeft woensdag de nieuwe gemeentevlag gepresenteerd. De vlag, bedacht door Het Platform Erfgoed Meierijstad (PEM) samen met de NoordBrabantse commissie voor wapen- en vlaggenkunde (NBCWV), is opgebouwd uit drie horizontale banen. Elke baan refereert naar één van de voormalige gemeentes. Burgemeester Kees van Rooij is blij met het eindresultaat. 

De gemeentevlag wappert straks bij allerlei officiële gelegenheden. De vlag moet het officiële karakter van een ceremonie, bijeenkomst of ontvangst onderstrepen. De vlag vervangt niet de huidige banieren met het logo, maar wordt alleen gebruikt bij gelegenheden waarbij de gemeente Meierijstad zich officieel presenteert. Woensdag namen de hoofdrolspelers vast een voorschot. Op het dak van het gemeentehuis in Veghel werd de nieuwe vlag gehesen. 

Hoofduitgangspunten
Op verzoek van de gemeente Meierijstad is PEM in 2018 gestart met het ontwerpen van een vlag. Eerder heeft PEM een ontwerp gemaakt voor een wapen van deze gemeente. In de loop van vorig jaar is een samenwerking met NBCWV tot stand gekomen met het doel de kennis en ideeën van de laatstgenoemde organisatie te benutten in het ontwerpproces. Henk Prins legt uit wat de hoofduitgangspunten waren bij het ontwerpen van de vlag: "De vlag moet historisch verantwoord en goed herkenbaar zijn, een binding hebben met het wapen van Meierijstad en aansprekend zijn voor een breed publiek."

De vlag wordt gehesen....

Volgens de voorzitter van PEM is dat gelukt. "Dat laatste vonden wij heel belangrijk. Zoiets is vooraf lastig te toetsen, maar we hebben via de vier Heemkundekringen en Roois Cultuur Erfgoed veel contact met de Meierijstadse samenleving. We hebben de indruk dat we de gevoelens hebben kunnen vertolken in de vlag." Henk spreekt van een 'aansprekende, kleurrijke en historisch verantwoorde vlag'. 

...en hij wappert! 

Kleuren en hoofdelementen
Het PEM wilde dat in de vlag de drie hoofdelementen, het Andreaskruis (gemeente Veghel), de drie wassenaars (gemeente Schijndel) en het torentje (gemeente Sint-Oedenrode), terugkwamen. "Daar hebben we flink mee geworsteld. Hoe breng je deze drie elementen terug in de vlag? Horizontaal of verticaal? Welke kleuren kiezen we? De NBCWV heeft ons goed geadviseerd." Gert Beuving van de NBCWV vult aan: "De kleuren van de banen zijn die van de deelschilden van het wapen van Meierijstad. Afwijkend is de blauwe baan: deze is gekozen als verwijzing naar de beken de Aa en de Dommel. Vanwege de keuze voor deze blauwe baan is de toren geel zoals ook in de vlag van de voormalige gemeente Sint-Oedenrode. De andere stukken zijn die uit het wapen, met als aanpassing dat het schuinkruis vrij in de baan staat en niet aanstotend aan de rand zoals in het wapen. Wij menen dat dit een aansprekende, kleurrijke en historisch verantwoorde vlag is."

De hoofdelementen en de kleuren.

De banen zijn horizontaal en de elementen verticaal geplaatst. Dat komt vlag technisch het beste uit. Gert legt uit waarom. "Als de vlag wat slapper hangt dan vallen de elementen gedeeltelijk weg goed als je ze horizontaal plaatst."
Hans Pennings, voorzitter van NBCWV, blikt terug op een constructieve samenwerking. "Wij zijn gevraagd om mee te denken. De samenwerking was uitstekend."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant