Wanneer de bewoners van het woon- en zorgcentrum gaan verhuizen is nog niet duidelijk.
Wanneer de bewoners van het woon- en zorgcentrum gaan verhuizen is nog niet duidelijk.

Sint Joachim & Anna weg uit Veghel: 'Het traject gaat veel impact hebben'

Algemeen 5.735 keer gelezen

VEGHEL | Woon- en zorgcentrum Sint Joachim & Anna gaat verdwijnen uit Veghel. Wanneer de bewoners gaan verhuizen is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er alternatieven voorhanden zijn voor de bewoners. Alternatieven zoals andere woon- en zorgcentra in Veghel, of appartementen waar thuiszorg verleend kan worden, zoals de nieuw te bouwen appartementen van BrabantWonen op het voormalige ziekenhuisterrein. "Het hele traject gaat veel impact hebben", laat Inge van Eekelen, locatiemanager Joachim & Anna, weten.

Naast Inge zit ook Maarten Coolen, net als Inge regiomanager bij BrabantZorg, aan tafel. Hij heeft onder andere vastgoed in zijn portefeuille. Maarten legt uit waarom het huidige gebouw van Joachim & Anna niet meer aan de wensen voldoet. "Het gebouw is flink verouderd en de kamers zijn heel klein." Toch is er niet gekozen om een nieuw woon- en zorgcentrum te bouwen, ondanks de vergrijzing die voor de deur staat. "We hebben inderdaad te maken met de vergrijzing, maar we zien ook dat mensen steeds langer thuis willen wonen. BrabantZorg wil ze helpen om zoveel mogelijk de regie over het eigen leven te houden. Daar willen we op inspelen door thuis de zorg te bieden die mensen nodig hebben. Dat kan straks bijvoorbeeld in de appartementen van BrabantWonen in het Kloosterkwartier (nieuwbouw op het voormalig ziekenhuisterrein red)."

Overleg
Sint Joachim & Anna biedt ruimte aan 69 inwoners. Deze bewoners zullen op termijn gaan verhuizen naar bijvoorbeeld andere woon- en zorgcentra. In Veghel zijn dat De Watersteeg en het AAtrium. "Wij gaan niemand verplichten om ergens te gaan wonen. Alles gebeurt in overleg en uiteindelijk beslist iedereen zelf", belooft Inge. Sommige bewoners van Joachim & Anna zijn bijvoorbeeld nog in staat om zelfstandig te wonen, maar willen juist graag in een verzorgingshuis wonen. "Geen probleem. Ik vermoed dat het gros van de huidige bewoners gaat verhuizen naar een ander woon- en zorgcentrum. Of dat allemaal in het AAtrium en De Watersteeg past, is even afwachten. Maar anders hebben we nog een heleboel andere locaties in de buurt."

De bewoners van Joachim & Anna staan voor ingrijpende veranderingen.

In een woon- en zorgcentrum is er 24-uurs zorg beschikbaar. In de appartementen van BrabantWonen in het Kloosterkwartier straks niet. "Maar de zorg is daar wel 24 uur per dag oproepbaar. Bewoners roepen straks hulp in wanneer gewenst. Ze houden de regie over hun eigen leven."

Veel vragen
De huidige bewoners van Sint Joachim & Anna zitten met veel vragen en sommigen maken zich zorgen om hun toekomst. Een verhuizing is niet niks en al helemaal niet als je al op leeftijd bent. Vrijwel alle bewoners dachten dat Sint Joachim & Anna hun eindbestemming zou zijn. Inge snapt dat er enige weerstand is. "Een verandering is altijd spannend en het zal even wennen worden. Mensen zijn bezorgd over wat er precies gaat gebeuren en waar ze straks terecht komen." Inge en Maarten zijn zich ervan bewust dat er veel vragen zijn. "Daar gaan wij zorgvuldig mee om. Er worden speciale koffie-momenten gehouden en er wordt per bewoner gekeken naar de wensen. Samen gaan we er een mooi feestje van maken", zegt Inge. De vragen die leven onder de bewoners zijn onder andere: 'hoe moet het verder met ons kookgroepje?', 'ik heb net zo'n goed contact met de buren. Worden we nu uit elkaar gehaald'? en 'hoe zit het met het vervoer naar bepaalde activiteiten?'. Het zijn allemaal zaken waar ze binnen BrabantZorg de komende tijd mee aan de slag gaan.
In Joachim & Anna is er van alles te doen voor de bewoners. Dat is in De Watersteeg en het AAtrium niet anders. Voor de bewoners die thuiszorg krijgen in de appartementen van BrabantWonen in het Kloosterkwartier ligt dat straks anders. "Er worden gesprekken gevoerd over wat daar allemaal georganiseerd kan worden. Uiteindelijk moet men dat zelf gaan doen, maar wij zullen ze daarbij helpen en faciliteren wanneer nodig", vertelt Inge.

'Immens project'
De bewoners van Joachim & Anna staan voor ingrijpende veranderingen. Inge knikt: "Het hele traject gaat veel impact hebben. Wij proberen alles zo goed mogelijk te regelen. Voor ons is het ook een spannend en enorm project", legt Inge uit. Maarten vult aan: "Het is een immens project, maar wel leuk. Ik vind het een antwoord op de toekomst. Een dergelijke stap is echt noodzakelijk, want dit gebouw volstaat niet meer voor de zorg die we willen leveren." Op den duur is het volgens hem ook financieel aantrekkelijker. "In de appartementen van BrabantWonen op het Kloosterkwartier koop je alleen de noodzakelijke zorg in. Die zorg wordt aangeboden door thuiszorgmedewerkers en een behandelteam. Dus zijn er ook geen kosten meer voor bijvoorbeeld gezamenlijke ruimtes of continu personeel."

Personeel
Het huidige personeel van Joachim & Anna heeft van BrabantZorg een baangarantie gekregen. Er worden dus geen mensen op straat gezet. Inge: "Zij kunnen te allen tijde bij ons blijven werken. We gaan samen met het personeel in gesprek over de vorm. Vermoedelijk kunnen ze op andere locatie van BrabantZorg hun werkzaamheden voortzetten." Tot slot zijn er nog de vrijwilligers. Ook hen proberen Maarten en Inge te behouden voor BrabantZorg. "Wij zijn afhankelijk van deze vrijwilligers en dragen ze een warm hart toe. Zonder hen hebben wij geen bestaansrecht, dus we hopen dat ze ons trouw blijven", besluiten beide regiomanagers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant