De derde editie van het literair festival Het VerhAal vond afgelopen weekend plaats. (foto: Rene Kuijs)
De derde editie van het literair festival Het VerhAal vond afgelopen weekend plaats. (foto: Rene Kuijs)

Organisatie Het VerhAal kijkt terug op geslaagde editie: 'Iedereen heeft volop genoten'

Algemeen 1.262 keer gelezen

VEGHEL/HEESWIJK-DINTHER | Het Aa-dal tussen Veghel en Heeswijk-Dinther vormde afgelopen weekend het decor van Het VerhAal. De organisatie van het literair festival blikt terug op een geslaagde editie waar ondanks de milde tegenwerking van de weergoden volop werd genoten van verhalen en andere kunstvormen.

Voor het eerst in de geschiedenis van Het VerhAal duurde het literair evenement twee dagen. Dit had een speciale reden. De gemeentedichters van zowel de gemeente Meierijstad als de gemeente Bernheze werden zaterdagavond onthuld. Rick Terwindt is de eerste gemeentedichter van Meierijstad. Namens Bernheze zal Rebecca Latupeirissa in de poëtische pen klimmen. 

Ondanks wat regenval genoten de bezoekers van Het VerhAal met volle teugen. (foto: Rene Kuijs) 

Tangosalon
Waar zaterdag een feestje aan de Aa werd gebouwd, was er ook zondag van alles te zien en te beleven. Zoals vertrouwd was er een route langs de Aa uitgestippeld tussen het oude Raadhuis in Veghel en de Kilsdonkse molen in Dinther. Onderweg konden bezoekers genieten van allerlei acts, waaronder een poëziepodium en tangosalon. "De tangosalon begon in een regenachtig sfeertje maar werd steeds zomerser. Er is heel de middag gezellig gedanst", zegt Angelie Marneffe van de organisatie dat in handen is van Bernhezer Kunstkring, De Compagnie Veghel, Bibliotheken van Heeswijk-Dinther en Veghel en Kilsdonkse Molen. Op het literair festival werd eveneens aandacht besteed aan laaggeletterdheid. "Theaterproducente Sofie van den Krommenacker en Maurice de Greef, hoogleraar laaggeletterden en laagopgeleiden, gaven hier invulling aan. Afgewisseld met verhalen die laaggeletterden zelf vertelden op een podium in de Aa-Broeken dat aan dit thema gewijd was. Columnist Özcan Akyol was geprogrammeerd op een podium verderop, ook hij haakte in op dit thema. Zo vertelde hij over zijn ervaringen met zijn ouders die niet konden lezen en schrijven", vertelt Angelie.

Özcan Akyol. (foto: Rene Kuijs) 

'Mooi compliment' 
Dat waren niet de enige bekende gezichten naast bijdragen van lokale talenten. Voormalig profvoetballer Björn van der Doelen en Jules Deelder gaven tevens acte de présence. Muzikant Alex Roeka sloot Het VerhAal af. "Alex vond het bijzonder om op te treden voor mensen die zo dichtbij het podium zaten en echt waren gekomen om te luisteren. Een mooi compliment. Iedereen heeft volop genoten", besluit Angelie. De volgende editie van Het VerhAal vindt in 2021 plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant