Bas Geeraets signeert zijn boek.
Bas Geeraets signeert zijn boek.
IN GESPREK MET

'Het maakt mijn jaar ongeloofwaardiger en ongeloofwaardiger'

Algemeen 1.607 keer gelezen

Bas Geeraets is met zijn debuut 'Met inkt uit de veren' genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019. Het boek van de ex-stadsdichter van de toen nog gemeente Veghel wordt geprezen vanwege de gedetailleerde vogeltekeningen vergezeld van pure, korte gedichten. "Het maakt mijn jaar ongeloofwaardiger en ongeloofwaardiger", aldus Bas.



Het boek van de ex-stadsdichter van de gemeente Veghel wordt geprezen vanwege de gedetailleerde vogeltekeningen vergezeld van pure, korte gedichten.

De beste negentien Nederlandstalige natuurboeken die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2019 zijn gepubliceerd op de longlist. Bas is trots dat zijn boek vol met gedetailleerde vogeltekeningen en bijbehorende poëzie kans maakt op deze prestigieuze prijs. De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. Bas was naast stadsdichter van de gemeente Veghel, schreef artikelen voor joop.nl, columns en organiseerde literaire avonden. Zijn werk is opgenomen in diverse bloemlezingen. Verder is Bas een fervent Twitterraar. Op de sociaalnetwerksite deelt hij lief en leed met zijn bijna 7000 volgers. Aan de hand van zes tweets nemen we het werk van Bas, zijn haat-liefdeverhouding met Veghel en hoogte- en dieptepunten met hem door.

23 januari 2018, 02.40 uur
'Tekening gemaakt. Het is een pauw.'

Dit is de tekening waar het allemaal mee begon. Je besloot om vogels te gaan tekenen. Hoe ben je op het idee gekomen, hoe ga je te werk en waar haal je de inspiratie vandaan?
Bas: "Bij vogels had ik altijd hele verhalen. Ik koppelde er mijn eigen bijgeloof aan. Toen op de voorkant van het Natuurmonumenten een bonte kraai stond, was ik helemaal verkocht. Deze eerste vogel tekende ik na, daarna ging ik ze bestuderen, schetsen en tekenen in de trein naar mijn werk. Inspiratie komt door blijven kijken."

24 mei 2018, 17.33 uur:
'De opdracht van @vnnbrg in zijn boek: 'jij bent de volgende' en het verzoek van @vic23 een boek uit te brengen met tekeningen wordt waarheid.
Met grote dank aan @MerelMorre ga ik een boek uitgeven met heel veel getekende vogels. WAAAAAAAAAHHHHHH!!!'

Je eigen boek. Kwam hiermee je grootste wens uit of heb je inmiddels alweer een nieuwe wens?
Bas: "Een eigen boek was een droom, maar geen droom die ik koppelde aan mijn tekeningen. Toen het verzoek kwam, werd ik verrast en heb ik ja gezegd. Het was erkenning. Ik heb nog heel veel wensen, hele grote zelfs. Maar het belangrijkste is en blijft dat ik nog beter wil worden."

23 juli 2019, 10.05 uur, Uitgeverij Palmslag:
'Met inkt uit de veren' van @AtelierGeeraets staat op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019! Gefeliciteerd Bas. In september wordt bekend of 'Met inkt uit de veren' op de shortlist staat... 'Met inkt uit de veren' bestellen? Dat kan hier: palmslag.nl/boeken/met-inkt-uit-de-veren.'

Deze tweet is niet van jezelf, maar waarschijnlijk wel eentje die je leven op zijn kop zette? Maak je kans of is de nominatie al een winst op zich?
Bas: "De nominatie is al enorme winst. Een poëziedebuut met tekeningen bij een kleine uitgeverij van een onbekende dichter en tekenaar, en dan toch tot de beste 19 natuurboeken van het afgelopen jaar horen is al ongelooflijk. Ik hoop wel dat ik de shortlist ook haal en win. Ik hoop dat mijn enorme liefde voor vogels voldoende zal zijn."

22 juli 2019, 10.39 uur:
'Vorig jaar zat ik als uitzendkracht nog op kantoor. Ik maakte mijn eerste tekeningen al- in de trein van en naar huis. 1 jaar verder is er een boek, een ADHD-diagnose een atelier, een EP, een nominatie van dat boek en schreef ik ook nog eens meer dan 50 gedichten. Zo. Bizar.'

Het moet, zoals je zelf schrijft, een bizar jaar voor je zijn geweest. Vol met onverwachte wendingen en mooie maar ook moeilijke momenten. Hoe heb je de afgelopen periode beleefd en heb je er genoeg van genoten?
Bas: "Ik kan op momenten heel erg goed genieten, maar ik kan ook de spanning zo ver opvoeren dat ik ontevreden ben. Ik leg de lat vaak extreem hoog voor mijzelf."

27 juli 2019, 11.56 uur:
'Het is de medicatie die zijn werk doet. Dat gaat supergoed. Focus, heldere gedachten en planning, uitvoering etc. Dat bevalt me. Maar het werkt uit en dan ben ik, ik weer, onstuimig, impulsief en rebels. Het verschil ligt zo ver uit elkaar.'

Waar neem je precies medicatie voor en is het niet vreselijk moeilijk om je werk te doen wanneer de medicijnen zijn uitgewerkt?
Bas: "Ik slik medicatie voor mijn ADHD, tegen impulsiviteit, onrust en een vol hoofd. Tijdens deze tweet was ik net begonnen met medicatie en was het verschil groot. Inmiddels is dat een stuk minder. Mijn werk is tweeledig. Het vergt enorme concentratie om te tekenen, maar zonder onrust en impulsiviteit, zal ik nooit iets nieuws proberen. Bovendien slik ik pas anderhalve maand medicijnen. Ik kan dus werken met en zonder medicatie. Elk heeft zijn voordeel."

21 december 2018, 11.57 uur:
'Ik ben in Veghel. Ik wil hier ook weg.'

In verschillende tweets ben je, op zijn zachts gezegd, niet heel positief over Veghel. Het lijkt een straf voor je om er te komen. Het ophalen van je zoon is iets leuks, maar uit Veghel wil je eigenlijk zo snel mogelijk weer weg. Waar komt deze aversie tegen Veghel vandaan en wanneer is dit ontstaan?
Bas: "Haha, dat is gespeelde aversie. Ik heb overwegend met plezier in Veghel gewoond, maar ik ben en blijf een stadsjongen. Overigens was en ben ik het met veel keuzes die gemaakt zijn niet eens. Ik vond de argumenten van de centrummanager destijds ridicuul en geldverslindend (en stuitend arrogant). Het beoogde effect is ook uitgebleven. De leegstand is alleen maar groter geworden. Het centrum van Veghel biedt een desolate aanblik. Het verplaatsen van het busstation vind ik ook logistiek nog steeds een ellende, op een drukke kruising, met stoplichten en geen toilet en een fietsenstalling waar drie fietsen van mij gestolen zijn omdat het aan een toegangsweg zit. Inladen en wegwezen. Dus kritiek is er zeker."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant