Hugo, Julius en Elise poseren naast burgemeester Kees van Rooij (L) en Karel van Soest (R).
Hugo, Julius en Elise poseren naast burgemeester Kees van Rooij (L) en Karel van Soest (R).
VIDEO

'Het gaat niet om de veteranen of om ons, het gaat om de kinderen'

Algemeen 1.384 keer gelezen

VEGHEL | In de gemeente Meierijstad wordt er in de week van 14 september tot en met 21 september uitgebreid stilgestaan bij Operatie Market Garden. Afgelopen woensdag overhandigde voorzitter van Operatie Market Garden 2019 en burgemeester van Boxmeer Karel van Soest het eerste Operatie Market Garden 2019 route magazine aan burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad.

De grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog begon op 17 september 1944. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel konden oprukken naar het IJsselmeer.

Hugo,Elise en Julius werpen een blik op het speciale OMG-route magazine.

Dit wordt in stijl herdacht in 2019 (75 jaar later) twee grote colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een Basecamp op de Vlagheide in Eerde. "Het wordt echt bijzonder", belooft Joris Nieuwint, verantwoordelijk voor de pr van Operatie Market Garden 2019. Hij vervolgt: "We herdenken het groots met grote colonnes van originele legervoertuigen en een educatief Basecamp. Wij als organisatie zijn trots op wat we allemaal hebben klaar gemaakt."

400 legervoertuigen
Operatie Market Garden 2019 heeft twee routes uitgezet. Route Zuid loopt dwars door onze gemeente. Op zaterdag 14 september is er een colonne van 400 originele legervoertuigen uit de oorlog op de weg te bewonderen. De voertuigen vertrekken om 09.00 uur vanuit Leopoldsburg en arriveren via Veghel (15.30 uur) rond de klok van 16.00 uur op het Basecamp op de Vlagheide in Eerde. De burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij en de Commissaris van de Koning Wim van de Donk zijn daarbij aanwezig. Er worden verder gesprekken gevoerd met de Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser om bij de festiviteiten aanwezig te zijn.

Tanks
Het Basecamp strijkt dit jaar voor het eerst neer op de Vlagheide in Eerde. René de Ridder, penningmeester van Operatie Market Garden 2019, legt uit wat er vanaf zondag 15 september, dan is het Basecamp geopend voor geïnteresseerden, te zien in. "Op het kampement in Tweede Wereldoorlog stijl zijn veel van de deelnemende voertuigen de hele week nog van dichtbij te bekijken. Daarnaast wordt hier op een educatieve manier aan de hand van displays verteld hoe het er in de oorlog in uw eigen omgeving aan toe ging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten."


Joris Nieuwint aan het woord.

Niet alleen het leven van de soldaten aan het front wordt hier uitgebeeld. Om 'het gevecht' mogelijk te maken, zit er een heel aantal disciplines achter het front, hierop ligt de nadruk. De Ridder vervolgt: "Je kan dan denken aan logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost en veldhospitaal. De Vlagheide is een mooi geaccidenteerd terrein en daardoor kunnen we het Basecamp nog mooier en interessanter opbouwen. Er zijn onder andere drie tanks te zien en afweergeschut."

Magazine
De organisatie achter Operatie Market Garden 2019 hoopt dit jaar meer bezoekers te verwelkomen dan vijf jaar geleden. In 2014 stonden er soms lange rijen voor de ingang. "Het is verstandig om online kaartjes te kopen. Dan hoef je niet lang in de rij te staan. Kaarten kosten online vijf euro voor volwassenen en kinderen van 5 tot en met 15 jaar betalen drie euro." Een ticket kopen kan ook bij de kassa van het Basecamp. Er geldt dan wel een toeslag van twee euro per ticket.
Het afgelopen woensdag uitgereikte OMG-route magazine is voor tien euro ook te koop op het Basecamp. "Voor het financiële plaatje is het belangrijk dat we geld genereren."
Van zondag 15 september tot en met zaterdag 21 september is het Basecamp van 09.00 uur tot 18.00 uur geopend voor publiek. Er zijn de hele week verschillende activiteiten. Zo is er op zondag 15 september een flyby van historische vliegtuigen, op dinsdag 17 september is er een parachutisten dropping naast het Basecamp, op donderdag 19 september een veteranendag en op zaterdag 21 september nog een flyby van historische vliegtuigen.

'Het leeft'
Verschillende scholen uit de gemeente hebben al toegezegd het Basecamp te bezoeken. Voorzitter Van Soest vindt het belangrijk dat er veel kinderen op het Basecamp afkomen. "Het is van belang dat kinderen stilstaan bij het gegeven dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. We mogen blij zijn dat we in vrijheid leven. Het is belangrijk om dat te koesteren. De toenemende belangstelling onder de jeugd doet me goed. Het leeft." De Ridder vult aan: "Het gaat niet om de veteranen of om ons. Het gaat om de kinderen."

Voor meer informatie en de mogelijkheid om vooraf tickets aan te schaffen zie: www.omg2019.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant