Bernard Vissers heeft de maquettes zelf in elkaar gezet.
Bernard Vissers heeft de maquettes zelf in elkaar gezet.

'De maquettes geven Veghel anno 1944 weer'

Algemeen 1.146 keer gelezen

VEGHEL | De Heemkundekring Vehchele is druk bezig met de voorbereidingen voor een expositie in het lege pand van Van Herwaarden tegenover de Hema in Veghel. De expositie Mensen van Mobilisatie tot Monument speelt in op de herdenkingen omtrent Operatie Market Garden en 75 jaar bevrijding.

Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat er nog veel moet gebeuren, maar dat is de leden van de Veghelse heemkundekring wel toevertrouwd. "Centraal staan ongeveer 75 foto's, gemaakt door Johan van Eerd, uit de periode 1939-1959 in Veghel. Aan de foto's zijn teksten gekoppeld van mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt. Vele dagboeken en verslagen zijn geraadpleegd", aldus Bernard Vissers, de voorzitter van Vehchele. De Heemkundekring heeft samengewerkt met de Erven van Eerd en Emiel Verwijst van 'Groeten uit Veghel'.

Geschiedenis van Veghel
Op de tweede verdieping staan een drietal maquettes opgesteld. Bernard heeft deze zelf gemaakt, een aardig stukje huisvlijt: "Het eelt zit op mijn vingers", lacht hij. Dan serieus: "De maquettes geven Veghel anno 1944 weer. Een maquette gaat specifiek over het Havelt. Daar begon op 22 september 1944 de tegenaanval van de Duitsers. Van alle bewoners zijn verhalen opgetekend." Het is een interessante aaneenschakeling van verhalen uit die periode. Gebeurtenissen zijn minutieus en zorgvuldig opgeschreven. Bernard vervolgt: "De andere twee maquettes geven een inkijkje in het centrum van Veghel en groot Veghel."

Bernard Vissers heeft de maquettes zelf in elkaar gezet. 

Bernard weet over elk huisje of pand wel iets te vertellen. Als er iemand prachtig kan vertellen over de geschiedenis van Veghel dan is het Bernard. Toch heeft hij zelf nog veel vragen waarop hij geen antwoorden heeft. "Mensen die ons iets kunnen vertellen over de foto's zijn welkom. Er is altijd wel iemand aanwezig om de verhalen aan te horen. Dat maakt het voor de bezoekers nog leuker én interactief."

Inlevingsvermogen
De onlangs opgerichte stichting Struikelstenen heeft een speciale hoek gekregen waar de bestuursleden van alles vertellen over het leven van de joodse families in Veghel (zie pagina: 3). Verder is er een dia-carrousel van een kleine 200 foto's uit de periode 1939-1959 en zijn er filmpjes te zien van ooggetuigen. Studenten van de Pabo zijn op hun eigen manier met foto's aan de slag gegaan om emotie toe te voegen. De resultaten zijn te zien op de expositie. "Alle aspecten roepen herinneringen op en prikkelen het inlevingsvermogen", denkt Bernard.

De expositie is te bezoeken vanaf zondag 15 september 14.30 uur. Daarna is het pand in de Hoofdstraat tot en met zondag 22 september geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur (vrijdag tot 21.00 uur). De entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant