Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) en Eshter de Bie (ONS Welzijn) zijn de drijvende krachten achter Heel Veghel Kookt.
Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) en Eshter de Bie (ONS Welzijn) zijn de drijvende krachten achter Heel Veghel Kookt.

Heel Veghel Kookt op losse schroeven: 'Veghel is toch dé voedingsstad?'

Algemeen 1.825 keer gelezen

VEGHEL | Heel Veghel Bakt wordt dit jaar omgedoopt tot Heel Veghel Kookt. Een naamsverandering doet vermoeden dat er flink aan het concept gesleuteld is, maar dat valt wel mee. Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) en Eshter de Bie (ONS Welzijn) zijn bezig met de voorbereidingen voor de derde editie op 23 oktober. De twee drijvende krachten achter het succesvolle evenement, waar (amateur)koks ouderen verrassen met een diner, willen er weer een smaakvolle en gezellige editie van maken. Althans dat is bedoeling, want de sponsoring vanuit Albert Heijn is nog niet zeker.

"Samen eten, verbindt mensen", vinden beide dames. Mede daarom werd Heel Veghel Bakt drie jaar geleden in het leven geroepen. De eerste twee edities waren succesvol, toch besloten Natasja en Esther de naam van het evenement te veranderen. Esther legt uit waarom: "Om misverstanden te voorkomen hebben we het woordje 'bakt' ingeruild voor 'kookt'. We maken gezonde maaltijden en geen taarten of zoetigheid. Het gaat echt om het koken én de gezelligheid."

Betekenisvolle ontmoetingen
Vorig jaar deden er 103 ouderen mee en in totaal aten er ongeveer 230 mensen samen. Dit jaar hoopt de organisatie weer wat verder te groeien. Volgens Esther zijn het betekenisvolle ontmoetingen en sommige (amateur)koks en deelnemende ouderen zien elkaar vaker. "Er zijn nog steeds deelnemers van de eerste editie die elkaar ontmoeten. Fantastisch."

Natasja en Esther hebben er vertrouwen in dat het goed komt.

Nieuwe sponsor
Toch houden Esther en Natasja een slag om de arm. Ze zijn namelijk nog zoekende naar sponsoren. "Geen sponsoren is geen evenement", stelt Natasja. Tijdens de eerste twee edities sponsorde Albert Heijn de boodschappentassen met ingrediënten, zo'n vijftig in totaal. "De Albert Heijn heeft een nieuw sponsorbeleid en helaas zijn wij daarin vooralsnog niet meegenomen. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe sponsor óf meerdere. Dat hoeft niet per se een supermarkt te zijn die alle ingrediënten sponsort. Misschien is er wel een slager, bakker of groenteboer die iets wil bijdragen aan Heel Veghel Kookt of een bedrijf. Veghel is toch dé voedingsstad? Ons evenement heeft geen commercieel belang", verzekeren Natasja en Esther. "We willen gewoon mensen met elkaar verbinden en hun een waardevolle, onvergetelijke ontmoeting geven."

Knolselderij
Nieuw dit jaar is de workshop die wordt gegeven op 10 oktober. Dan komt Hilma's Keuken naar de bibliotheek in Veghel om te praten over vergeten groenten. "Als feedback kregen we vorig jaar terug dat mensen graag wat inspiratie willen. Daarom organiseren we deze workshop/lezing. Mensen die niet meedoen aan Heel Veghel Kookt zijn overigens ook welkom", vertelt Esther. Hilma's Keuken gaat onder andere aan de slag met knolselderij. Natasja vult aan: "De deelnemers krijgen ook te maken met knolselderij. Hilma geeft tips om er iets lekkers mee te maken."

Inschrijven kan op: www.bibliotheekveghel.nl. Rechtstreeks inschrijven kan hier.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant