Robert Ploeg (COA) spreekt de mensen toe (Foto Margot van Kleef).
Robert Ploeg (COA) spreekt de mensen toe (Foto Margot van Kleef).
FOTO'S

COA: 'Noodopvang is op dit moment niet nodig'

Algemeen Vluchtelingen in Veghel 701 keer gelezen

VEGHEL | Toen het COA afgelopen dinsdagmiddag besloot om voorlopig af te zien van de noodopvang in het oude ziekenhuis was de verbazing in Veghel enorm. Zelfs de Veghelse politiek zag deze plotselinge ommezwaai niet aankomen. Afgelopen woensdagavond kregen zo'n zestig omwonenden een rondleiding door het net opgeleverde ziekenhuis. Daar zouden donderdag 300 vluchtelingen in komen. Robert Ploeg van het COA gaf tekst en uitleg: "Het is op dit moment niet nodig om vluchtelingen op te vangen in het oude ziekenhuis, maar dat wil niet zeggen dat noodopvang helemaal van de baan is." 

Bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heerst een dubbel gevoel. "Aan de ene kant is het een goed teken dat we deze opvanglocatie niet hoeven te gebruiken, maar aan de andere kant is het jammer. Het is prachtig geworden", legt Robert uit. Hij staat, samen met locatiemanager Brenda Remmers, de omwonenden, de pers en de Veghelse politieke kopstukken netjes te woord. Robert geeft aan dat 1 mei 2017 'heilig' blijft. "De bestuursovereenkomst blijft leidend." De vraag of er überhaupt nog vluchtelingen in het oude ziekenhuis komen, ligt voor de hand. "Daar moet je een glazen bol voor hebben, maar er is een reële kans dat er weer een nieuwe stroom vluchtelingen komt."
Het COA heeft de gemeente en de Veghelaar pas laat ingelicht. De Veghelse wethouder Jan Goijaarts betreurt dat. "Het was één over twaalf toen wij op de hoogte werden gebracht. De gemeente Veghel is teleurgesteld dat er voorlopig geen vluchtelingen in het oude ziekenhuis komen. Op dit moment weten wij ook niet waar we rekening mee moeten houden." 

Locatiemanager Brenda Remmers geeft uitleg (Foto Margot van Kleef).

Duidelijke communicatie
Volgens het COA kon deze gang van zaken niet eerder worden gecommuniceerd. Robert: "Er is vorige week besloten om mensen op te vangen in AZC's en de noodopvang af te bouwen. Wij wisten ook pas dinsdagochtend dat de opvang voorlopig niet doorgaat." De omwonenden pleiten ook voor duidelijke communicatie. Zij willen op tijd weten wanneer er vluchtelingen naar Veghel komen, mocht het alsnog nodig zijn. "Daar proberen wij aan te voldoen, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. De noodzaak kan ineens heel hoog zijn."  Het pand blijft overigens 24 uur per dag bewaakt en zowel de binnenkant als de buitenkant van het ziekenhuis wordt netjes bijgehouden. 

De inloopavond was verdeeld in twee blokken (Foto Margot van Kleef).

'Geen weggegooid geld'
Het gebouw ziet er gelikt uit en de kamers zijn mooi afgewerkt. De gemeente Veghel verhuurt de locatie aan het COA. "We hebben, op velen uren werk na, geen extra kosten gemaakt. Alle verbouw kosten zijn voor het COA", aldus Goijaarts. Robert beaamt dat: "Ik ga geen uitspraken doen over wat het gekost heeft. Dat houden we altijd binnenskamers. Ik vind het ook niet zo relevant, want het is in mijn ogen geen weggegooid geld. We willen toch niet dat er weer vluchtelingen 'over' zijn. Dat we niet weten waar we ze moeten plaatsen en ze daarom maar in een sporthal onderbrengen. Nu zijn we voorbereid en wanneer het nodig is, kunnen er hier direct mensen worden geplaatst. Alleen daarom al is de investering gerechtvaardigd." 

Chaos
Locatiemanager Brenda Remmers vertelt dat er een speciaal mailadres (veghel@coa.nl) in het leven is geroepen waar mensen hun vragen kunnen deponeren. De aanwezigen kregen een rondleiding van verschillende COA-medewerkers. Een van hen is Bas Sluijter. De welbespraakte Bas gaf rustig en kundig antwoord op de velen vragen. "Op elke kamer hangt een klein tv'tje. Uit ervaring blijkt dat één tv in een gemeenschappelijke ruimte vaak voor chaos zorgt. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een discussie over op welke zender de televisie moet staan."
Ook Bas vindt het jammer dat er voorlopig geen vluchtelingen in het oude ziekenhuis komen. "Natuurlijk is dat zonde. Het gebouw ziet er gelikt uit en de voorzieningen werken. Het zou spijtig zijn als het leeg blijft staan. Het zijn ook mijn belasting centen hé", lacht hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant